Дринић: Вршњачко насиље узима маха, родитељи и школе у зачараном кругу

Г.С.
Дринић: Вршњачко насиље узима маха, родитељи и школе у зачараном кругу

БАЊАЛУКА - Из извјештаја Омбудсмана за дјецу јасно се види да је вршњачко насиље узело маха, да је све учесталије и све бруталније.


Генерално гледано, сви треба да се запитамо и осјећамо одговорни почевши од родитеља, психолога, педагога, Центра за социјални рад, Министарства просвјете, полиције, омбудсмана  јер сматрам да је поремећени систем вриједности дошао на наплату. Институције су заказале, рекао је посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Небојша Дринић.

Сматра да је неопходно системски дјеловати, одлучно кренути и да се сви заузмемо да овај велики друштвени проблем  сузбијемо колико год је то могуће. -Посебно поражавајућа је чињеница да се огроман проценат дјеце изјаснио да су свједочили неком облику злостављања школских другара, али да нису пријавили. То значи да насиље међу дјецом постаје  општеприхваћено.

Родитељи су свакодневно у борби за егзистенцију и најчешће немају времена да се адекватно посвете дјеци. Дјеца копирају садржаје са интернета или своје вршњаке. Неријетко им се сервирају садржаји који поручују да је популарно бити убица, криминалац или радити нешто недозвољено. У серијама, цртаним филмовима ликови се који конзумирају дрогу, алкохол и насиље величају и представљају као симпатични. А када је нешто стално присутно, онда то постаје нормално, навео је Дринић.

Објаснио је да родитељи често негирају пробле, а у школи сматрају-ту је родитељ.

 - То је зачарани круг и када се деси вршњачко насиље питамо се ко је крив, свако са себе скида кривицу, а у суштини СВИ СМО КРИВИ. И ово је најважније национално питање којем се морамо сви посветити ако у будућности желимо да имамо дјецу као здраве, уравнотежене личности, примјерене и достојне чланове нашег друштва којима ћемо се поносити, додао је Дринић.

Подсјећа да смо до посљедњих неколико година немиле сцене страдања, ружне приче о вршњачком насиљу гледали на Западу и у филмовима. Нажалост, у посљедњих годину дана, готово да нема мјесеца да се нешто слично не деси код нас у Републици Српској.

-Брана је попустила, а понашање дјеце се отело контроли.Оно што ме брине јесте чињеница да то буде актуелно неколико дана, препричава се у народу, путем медија и спакује у неку фијоку.Понекад читам изјаве појединих представника институција који када се деси случај кажу у  наредним данима ћемо звати родитеље.  И све је у реду. Крајњи резултат је ништа.Немамо времена за одлагање. Надлежни морају одмах да реагуј и да држе све конце до краја, подвукао је Дринић.

Према његовим ријечимс треба промовисати спорт, културу, нашу традицију, истинске вриједности

Вршњачко насиље је поражавајућа слика друштва и неодговорности, закључио је Дринић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана