Домаћи кромпир на депонији, увозни на трпези

А. Ј.
Домаћи кромпир на депонији, увозни на трпези

Бањалука - На депонији ће завршити више од 20 одсто прошлогодишњег рода кромпира, јер произвођачи из РС нису имали коме да га продају, а и оно што су продали било је у бесцјење.

Највећи кривац за овакву ситуацију, тврде произвођачи, је прекомјеран увоз.

- Остале су нам знатне количине кромпира, а још већи проблем је то што га немамо гдје депоновати. Они који и успију наћи купца дају га готово џаба, по 25 фенинга - рекао је предсједник Удружења повртара РС Бране Мастало.

Он је истакао да је прошлогодишње одобрење извоза кромпира у ЕУ за наше произвођаче стигло касно.

- Очекујемо да ћемо ове године са раним кромпиром већ у јулу изаћи на хрватско тржиште и да ћемо у јесен имати мање количине на нашем тржишту - рекао је Мастало.

Са вишком производа до уназад двије године муку су мучили и воћари, али од када је ЕУ увела санкције Русији лакше дишу.

- На нашу срећу, отворило нам се руско тржиште па њима успијевамо све продати. Било би много боље да домаће воће остаје на нашем тржишту, јер је квалитетније од увозног - рекао је предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредника РС Стојан Маринковић каже да је проблем са непродатим поврћем и дијелом воћем настао као посљедица неконтролисаног увоза.

- Већ неко вријеме тражимо увођење сезонских ограничења у вријеме кад пристижу производи са наших њива. Борба за увођење заштитних мјера са институцијама БиХ траје десет, а за заштиту домаће производње четири године, нажалост, без успјеха - рекао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана