Домаће фарме по мјери ЕУ

Милијана Латиновић
Домаће фарме по мјери ЕУ

Бањалука - Објекти за производњу млијека у РС и БиХ испуњавају стандарде Европске уније, потврдила је ово Генерална дирекција за здравље и безбједност хране ЕУ.

На адресу Канцеларије за ветеринарство БиХ дирекција ЕУ доставила је извјештај о резултатима контроле, која је обављена од 14. до 25. марта, како би био оцијењен систем производње и контроле производа од млијека намијењених за извоз на европско тржиште.

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ саопштили су да је контрола показала и да је особље одговорно за службене контроле адекватно обучено и компетентно за примјену ЕУ стандарда.

- Недостаци који су уочени у систему службених контрола и у систему идентификације животиња, дати су у форми препорука надлежним тијелима у БиХ како би били отклоњени у што скоријем периоду - саопштили су из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Наглашавају да је циљ да фарме и произвођачи који тренутно извозе у ЕУ и наставе тај извоз, а сви они који те услове још не испуњавају, да достигну ниво који ће им омогућити пласман производа на европско тржиште.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац истиче да су мљекари били сигурни да ће резултати ове контроле бити позитивни.

- Имамо објекте који су на нивоу оних у земљама ЕУ, здравију храну, воду, ваздух и све остало, а овај извјештај европске дирекције само је још једна потврда нашег рада - рекао је Усорац, који на својој фарми од око 80 музних грла дневно произведе готово 2.500 литара млијека.

Предсједник Управног одбора Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда РС Остоја Николић, који има више од 160 музних грла, истиче да су произвођачи уложили много напора, али и новца како би испунили све услове за производњу млијека за тржиште ЕУ.

- Ово је велики успјех за све нас произвођаче и имајући у виду квалитет наших производа, не чуди што млијеко са наших фарми иде на полице европских маркета - рекао је Николић и додао да се на његовој фарми дневно произведе у просјеку 1.500 литара млијека.

Појашњава да је за добар квалитет млијека потребно произвести квалитетну храну којом се храни стока, те да редовно буде контролисано здравље животиња на фарми. Николић истиче да мљекари морају повести рачуна о хигијенским и санитарним условима објеката у којима се млијеко производи.

Канцеларија за храну и ветеринарство ЕУ дала је зелено свјетло за извоз млијека из БиХ у ЕУ у мају прошле године. Извоз је требало да крене 26. августа 2015. године, али је исти дан стопиран након што се Хрватска жалила Европској комисији.

Стални комитет за прехрамбени ланац и здравље животиња Европске комисије одбацио је жалбу Хрватске и у септембру прошле године одобрио извоз млијека из БиХ у ЕУ.

Подстицаји

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да новчаним подстицајима настављају јачати сектор мљекарства у Српској.

- У систему подстицаја, премије за произведено млијеко заузимају најзначајније мјесто и по том основу се највише издваја из аграрног буџета, односно око 25 милиона КМ од укупно 60 милиона за подстицаје - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана