Додик: Минималац у Српској да буде 1.050 КМ

Срна
Foto: Глас Српске

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, поручио је да ће се заложити да минимална плата у Српској у 2024. години буде 1.050 КМ.

Додик је нагласио да је Република Српска осигурала своју фискалну стабилност у овој години, наводећи да ће Српска до краја године измирити све своје обавезе.

"Српска у идућу годину једнако улази амбициозно да оствари своју фискалну и укупну економску политику на начин да обезбиједи повећање плата и пензија. Зато ћу се заложити као предсједник Републике да најнижа плата, односно загарантована плата, буде 1.050 КМ", изјавио је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је неподношљиво да се у сфери грађевинарства, која је показала експанзију, исказује најниже примања радника.

"Оправдано сумњамо да се плате исплаћују тако што се један дио исплаћује легално, а други на `црни начин`. Према томе, мислим да ће плата од 1.050 КМ бити нешто што ће побољшати могућности да радници овде планирају и остану што је могуће више са платама које су овдје достојне за живот", истакао је Додик.

Он је поновио да је Република Српска стабилна, да нема проблема са својим финансирањем и да ће учинити све да побољша стандард радника и у наредним годинама како је чинила и у претходним годинама.

"Република Српска нема проблеме са задуженошћу и ниско је задужена земља", нагласио је Додик.

Он је рекао да је Република Српска у овом тренутку задужена 34 одсто бруто домаћег производа /БДП/, а да се покривеност увоза извозом креће око 80 одсто.

"То говори да смо значајно подигли бруто домаћи производ који је у 2005. години био пет и по милијарди, а сада је та цифра око 15 милијарди КМ", рекао је Додик.

Он је рекао да је Српска за вријеме власти коју он води учинила много, као што је изградња болница, ауто-путева, подизање стандарда.

"Просјечна плата прије него што смо ми дошли овдје била је 465 КМ, а сада је 1.277 КМ", рекао је Додик.

Он је навео да Република Српска данас има стабилан економски, политички и фискални систем, те продукцију од 15 милијарди КМ БДП-а.

"Томе треба додати сигурно још 20 одсто сиве емисије која, нажалост, овдје постоји, али постоји и у земљама ЕУ", рекао је Додик.

Он је поручио да Република Српска данас има највећи број запослених од када постоји Српска.

"Учинили смо све да Српска данас има највећу могућу просјечну плату и оно што сам данас могао да видим да се први пут појављује да двије просјечне плате могу да обезбиједе синдикалну корпу што се до сада није дешавало и не мислим да постоји негдје у овоме простору. Повећали смо скоро дупло просјечну пензију и повећали неколико пута покривеност увоза извозом", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана