Добра цијена и извоз у Русију спас за воћаре

Милијана Латиновић
Добра цијена и извоз у Русију спас за воћаре

Бањалука - Иако је суша у РС умањила квалитет воћа, воћари су задовољни откупном цијеном, која је нешто виша него лани, те се надају да ће добра цијена и извоз на руско тржиште надокнадити губитак рода.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истиче да је тренутно откупна цијена раних сорти јабука око 0,75 КМ, крушака марку, а шљива од 0,80 до 1 КМ.

- Нисмо много изгубили на количини плодова када је ријеч о овој суши, свега 25 одсто рода, али јесмо у квалитету. Ово што је остало од воћа доста су ситни плодови - казао је Дојчиновић.

Он је додао да су највише страдале крушке и шљиве, чији род је уништен још у прољеће. Берба раних сорти крушака, која је у неким крајевима већ почела, биће завршена за свега неколико дана.

 - На руку нам иде чињеница да на тржишту нема старих залиха воћа, хладњаче су празне, што нам је гаранција да ће воће бити продато - рекао је Дојчиновић.

Истакао је да се воће из РС највише пласира на руско тржиште, а велике количине откупљују и фирме из ФБиХ.

Воћар из Козарске Дубице Бране Кос, који има пет хектара воћњака, истакао је да је захваљујући систему наводњавања дјелимично спасио род воћа.

- Идуће седмице почиње берба крушке виљамовке и јабуке сорте гала, а понуђене откупне цијене више су за око 20 одсто него лани - рекао је Кос.

На подручју општине Угљевик под засадом шљива налази се око 2.000 хектара земљишта, а воћари овог краја истичу да је њихов квалитет одличан, иако је принос мањи него лани.

Дарко Милошевић, који на породичном газдинству узгаја шљиве на пет хектара, каже да су ране сорте већ обране.

- Чачанка рана и чачанка љепотица обране су још у јулу. Приводимо крају и бербу сорте стенлеј - рекао је он и додао да шљиве из овог краја извозе углавном у Русију, Аустрију и Њемачку.

Накупци

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истиче да накупци откупљују воће по једној цијени, а препродају га по другој, која је два-три пута виша.

- Од нас откупљују јабуке по цијени од 0,75 КМ, а на пијацама их продају од двије, до 2,5 марака по килограму. У неким маркетима килограм јабука кошта и до 4,95 КМ - нагласио је Дојчиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана