До стамбеног кредита уз 3.000 КМ трошкова

Драгана Орловић
До стамбеног кредита уз 3.000 КМ трошкова

Бањалука - Млади брачни парови или самци у Републици Српској до властитог крова над главом могу доћи једино уз помоћ стамбених кредита, а да би уопште добили зајам, морају да плате око 3.000 марака за разне документе и потврде.

Иако је одлука о подизању стамбеног кредита једна од тежих, с обзиром на то да се ради о дугорочној обавези, већину оних који се на тај потез и одлуче непријатно изненади чињеница колико је новца и времена потребно да би се до њега дошло.

Плаћање услуга нотара, проналаска агенције за процјену стана, трчкарање од институције до институције, да би сакупили неопходну документацију, и те како кошта.

Бањалучанин Немања З., који се недавно оженио и одлучио да од Инвестиционо-развојне банке РС (ИРБ РС) узме стамбени кредит од 85.000 марака, који ће отплаћивати 20 година, испричао нам је своје искуство.

Први услов за добијање овог зајма био је да су супруга и он кредитно способни, односно да рата не прелази половину примања њиховог домаћинства. То су испунили. Добили су кредит и стан, али уз њега и мноштво трошкова.

С обзиром на то да је стан био још у изградњи док су га куповали, морали су ставити под хипотеку неку другу некретнину. То није могао бити њихов капарисани стан, јер су радови били у току, па им је кум изашао у сусрет и свој стан дао под хипотеку. Била је то једна врста гаранције коју је банка тражила.

Потом су морали да процијене стан који је стављен под хипотеку, што их је коштало 120 марака. Након тога су за овјеру два уговора код нотара дали 1.200 КМ. Сљедећа адреса на коју су се упутили била је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове и упис у катастар. Ту су морали платити "убрзану" таксу од 440 марака.

- Највише ме изнервирала та обавеза у катастру. Кажу ми, ако хоћете документ за два мјесеца, онда је 220 марака, или платите дупли износ, па ће бити за два дана. Није ми јасна та тарифа. Па нико ко узима стамбени кредит нема времена да чека два мјесеца и приморан је да плати скупљу таксу - прича љутито Немања, који је и обраду кредита, те разне овјере и копије такође морао платити.

- Остао ми је још упис у катастар, али то ћу иза Нове године платити - додаје уморно Немања.

Да се, осим мноштва трошкова, сви који се упусте у причу са подизањем стамбеног кредита требају наоружати стрпљењем, зна и Јован М. Он је као самац недавно узео кредит од 90.000 марака од ИРБ-а, са роком отплате од 15 година.

- Код нотара сам оставио 1.105 марака, 580 марака сам платио осигурање кредита, а процјену стана 100, гдје сам имао среће јер сам нашао повољну агенцију - прича овај Бањалучанин.

И њега, као и многе друге који су узимали стамбене кредите, највише је погодила, како каже, нелогичност приликом плаћања услуга катастру.

- Платио сам убрзани процес 460 КМ, а да сам чекао два мјесеца, дупло бих јефтиније прошао. Осим тога, упис у катастар ме коштао још 256 и плус додатне таксе 20 марака - истакао је Јован.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Милош Комљеновић каже да је за спровођење купопродајног уговора законски рок 30 дана, али да због много запримљених захтјева, а мало извршилаца, та процедура траје ипак нешто дуже.

Када су у питању замјерке на висину "убрзаних" такси у катастру, Комљеновић истиче да је законом дефинисано да за приоритетно рјешавање, тачније - рок од 48 сати, накнада мора бити увећана за 100 одсто.

Олакшице или неко смањење те цијене за младе брачне парове и самце који хитно требају документ приликом подизања стамбеног кредита, додаје Комљеновић, није предвиђено у идућем периоду.

У Инвестиционо-развојној банци РС ове године је 227 младих брачних парова и 14 самаца поднијело захтјев за стамбени кредит.

- Укупно је уговорено 238 захтјева младих брачних парова који су поднесени ове године. У тај број укључени су и неки захтјеви из ранијег периода - рекли су у ИРБ-у РС и додали да су у овој години позитивно одговорили на свих 14 захтјева самаца за кредит.

Банке

У Новој банци кажу да младим брачним паровима за стамбени кредит Инвестиционо-развојне банке РС, за износ од на примјер 90.000 КМ, обрада кредита кошта 450 марака (0,50 одсто од износа кредита), 20 марака су мјенице, а четири марке потребно је за трошкове изјаве о запљени рачуна. И у Сбербанци кажу да трошкови који су прописани од стране ИРБ-а РС обухватају накнаде за обраду кредита у висини од 0,5 одсто од износа одобреног кредита и трошак каматне стопе - који зависи од групе којој клијент припада.

Поједине банке, како сазнајемо, клијентима сугеришу и да би било пожељно да дају неколико хиљада марака као једну врсту капаре, како би се увјерили да су кредитно способни, тачније, да би лакше од кредитног одбора добили зелено свјетло за кредите.

Трошкови при подизању кредита (у КМ)

- НОТАР - од 1.000 до 1.200 слика нотар 1

- ПРОЦЈЕНА СТАНА - од 100 до 120 слика процјена стана1

- КАТАСТАР - од 440 до 750 слика катастар

- ОСИГУРАЊЕ КРЕДИТА - од 500 до 1.200 слика осигурање кредита 1

- РАЗНЕ МЈЕНИЦЕ, ПОТВРДЕ, ОВЈЕРЕ - од 100 до 120 слика

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана