До краја године савремена кардиохирургија у Републици Српској

ATV
До краја године савремена кардиохирургија у Републици Српској

Бањалука - За најзахтјевније операције срца, пацијенти из Републике Српске ускоро неће морати ван граница. До краја године Универзитетско-клинички центар Републике Српске у Бањалуци требало би да буде опремљен са двије кардиохируршке сале на 1.500 квадрата, али и да обезбиједи стручан кадар на домаћем терену. Разматра се успостављање сарадње са стручњацима из Србије, Словеније и Аустрије.

У Министарству здравља Републике Српске појашњавају да ће Јужно крило УКЦ-а и кардиохируршке сале располагати најсавременијом опремом и задовољавати свјетске стандарде. 

"'Тоуцх' панели у салама омогућавају приступ свим налазима и потребним претрагама које је пацијент већ обавио, а налазе се у централном систему. Између осталог постојаће могућност праћења операција у реалном времену у 4К технологији на удаљеној локацији, а хирурзи ће по потреби, путем видео линка и опреме интегрисане у операционе сале моћи у реалном времену да се консултују са колегама из цијелог свијета", саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Колико је кардиохирургија неопходна и раније су упозоравали у Удружењу кардиолога. Иако су задовољни сарадњом са водећим установама у Србији, највећи проблем је чекање, које за поједине пацијенте може да буде и кобно. Директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић каже да ће успостављање кардиохирургије бити највећи успјех те установе. 

"Сваки дан имам захтјеве наших пацијената да интервенишем, да им убрзам операцију у Србији, у Каменици или у Београду. Многи пацијенти чекају операције по пола године и дуже. Неки, нажалост, не дочекају тај термин операције, јер су велике гужве и у Београду и у Србији и самим тим смањићемо редове чекања. Стручњаци из Европе који су дошли да виде те наше операционе сале које се праве, су одушевљени и сви су изразили жељу, од доктора из Беча, из Каменице, из Београда и других градова регије, из Љубљане, изразили су жељу да оперишу у нашим салама", наглашава Владо Ђајић, директор Универзитететског клиничког центра Републике Српске.

Трошкове кардиохируршких интервенција ван Републике Српске сноси Фонд здравственог осигурања, без обзира да ли је рачун из неког од регионалних центара или Сарајева, Тузле и Мостара, који су већ опремили кардиохирургију.

Изградњом кардиохирургије у Републици Српској, аутоматски ће се смањити и трошкови Фонда здравственог осигурања, али и трошкови породица пацијената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана