Дневно за воланом 34 пијана возача

Драгана Орловић
Дневно за воланом 34 пијана возача

Бањалука - Упркос разним упозорењима и полицијским акцијама, још је много оних који пијани сједају за волан, а то потврђују подаци да је само у прва три мјесеца ове године дневно у просјеку из саобраћаја искључено 34 возача због вожње под утицајем алкохола.

Према подацима Министарства унутрашњих послова РС (МУП РС), у прва три мјесеца 2017. године из саобраћаја је искључено укупно 3.956 возача, којих је њих 3.130 возило у алкохолисаном стању.

Алкохол је тако и даље један од најчешћих узорка саобраћајних прекршаја. Евидентно је и да нови, строжи Закон о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, који је ступио на снагу у фебруару и који прописује веће казне за промиле у крви код возача, није опаметио учеснике у саобраћају.

Основни проблем алкохола у вожњи, како упозоравају стручњаци, јесте прецјењивање сопствених способности и потцјењивање опасности.

Да је алкохол и даље камен спотицања када је у питању боља безбједност саобраћаја слаже се и директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић.

- Непрестано морамо понављати како и колико алкохол утиче на психофизичко стање возача и да некоме чак и од једне чашице може бити повећан ризик за настанак саобраћајне несреће - истиче Радовић.

Он подсјећа да су недавно завршили двомјесечну кампању којом су апеловали на возаче да воде рачуна о томе како возе.

- Сада стижу првомајски празници, као и прославе матура, када би поново требало појачати упозорења на важност пажљиве и трезвене вожње - нагласио је Радовић.

У МУП-у РС кажу су да су за прва три мјесеца ове године издали укупно 68.030 прекршајних налога у саобраћају, што је за 6,6 одсто више него у истом периоду лани. Ипак, број смртно страдалих у саобраћају у овом периоду мањи је за 26,9 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Наиме, у овој години страдало је 19 лица, а лани 26.

Новим Законом о саобраћају за прекршаје којима је изазвана саобраћајна несрећа прописана је казна од 1.000 до 5.000 КМ и забрана управљања возилом од шест мјесеци. Возачи који буду имали више од 1,5 промила алкохола у крви платиће од 400 до 1.000 КМ, колико и они који на сједишту сувозача превозе дијете млађе од 12 година или не поштују ограничење брзине. За невезивање појаса предвиђена је казна од 100 до 300 КМ.

Ризик

У информацији о стању безбједности саобраћаја у РС за 2016. годину наведено је да је лани саобраћајни ризик у Српској био 3,51. То значи да је на 10.000 регистрованих возила у саобраћајкама смртно страдало 3,51 лице. Ријеч је о побољшању стања, јер је у 2015. години саобраћајни ризик износио 4,34.

Саобраћајни ризик лани је највећи био на подручју ЦЈБ Зворник, а потом у Источном Сарајеву, а најмањи у Бијељини и Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана