Ђокић отворио сајам привреде и туризма

Срна
Ђокић отворио сајам привреде и туризма

Дервента - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић отворио је данас у Дервенти Сајам привреде и туризма на којем учествује 130 излагача из Републике Српске, БиХ, Хрватске, Србије и Црне Горе, али и из једног броја земаља ЕУ.

Ђокић је рекао да Влада Српске подржава сајамско-привредне манифестације које су прилика да излагачи из Републике Српске и БиХ покажу своје производе.

"Дервента је град који на посебан начин успијева да рјешава бројна питања и да са Владом Републике Српске подстиче развој инвестиција на ово подручје", изјавио је новинарима Ђокић.

Он је додао да на подручју Дервенте послује велики број страних компанија, од којих 14 аустријских, затим италијанске, њемачке, али и велики број домаћих фирми.

"То говори колико је повјерење у привредни амбијент Републике Српске и општину Дервента. Раст индустријске производње у Српској за првих шест мјесеци ове године већи је за 5,6 одсто него у истом периоду лани. Свјесни смо проблема и тешкоћа које има Српска, али Влада се бори са њима и настоји да их рјешава", нагласио је Ђокић.

Начелник општине Дервента Милорад Симић истакао је да се поноси сајамском манифестацијом која се ове године одржава 11. пут, те да велике заслуге за њено организовање има и директор Спортско-културног центра /СКЦ/ Мирослав Симић.

"Велики број излагача свједочи о томе да је ово што радимо добро. Привреда Дервенте учествује са више од 50 одсто у извозу добојске регије и 10 одсто у извозу Републике Српске. Имамо најмању задуженост, само 6,72 одсто, и најмању стопу незапослености", рекао је Симић на отварању сајма.

Он је додао да је Дервента међу срединама у које се радо улаже.

Директор СКЦ Мирослав Симић каже да се сајам одржава на 3.200 метара квадратних затвореног и отвореног сајамског простора.

Организовање сајма подржали су Министарство трговине и туризма Републике Српске, Привредна комора Српске и начелник општине Дервента.

Партнери манифестације су излагачи који редовно излажу своје производе и понуду на сајму, а то су фирме из Дервенте "Гатарић", "Санино" и "Фрукта трејд", затим "Топлинг" из Прњавора, Нова банка, Ауто центар "Сенковић" Оџак.

Отварању Сајам присуствовали су и министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић, министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, начелници сусједних општина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана