Дјевојчица из Језера и даље на апаратима за механичку вентилацију

Срна
Дјевојчица из Језера и даље на апаратима за механичку вентилацију

Бањалука - Тринаестогодишња дјевојчица из Језера, која је потонула у језеру Ђол док је учила да плива, и даље се налази на апаратима за механичку вентилацију и све прогнозе у вези са њеним здравственим стањем су неизвјесне, саопштено је из Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске.

Према ријечима дежурног љекара у Клиници интензивне медицине УКЦ-а Српске Сандре Тополовац пацијенткиња чији су иницијали Х.О. примљена је због поремећаја стања свијести, те отказивања свих виталних органа и органских система због потапања.

Из УКЦ-а Српске су навели да је пацијенткиња, која је у ову здравствену установу довезена у четвртак санитетским возилом Дома здравља Мркоњић Град, одмах хоспитализована у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а.

Из ове здравствене установе подсјећају да им је у збрињавању пацијенткиње помогла еминентни стручњак Војка Горјуп, специјалиста интерниста - интензивиста, директор ЕЦМО центра за Словенију.

Из УКЦ-а напомињу да су једини у БиХ који однедавно изводе процедуру ВВ ЕЦМО - екстракорпоралну мембранску оксигенацију, такозвана вјештачка плућа, те да је ово доказ да пословодство УКЦ-а уз подршку Владе Републике Српске континуирано ради на унапређењу рада у највећој здравственој установи, а самим тим на унапређењу здравља пацијената.

Тринаестогодишња дјевојчица из Језера, ученица седмог разреда Основне школе “Вук Караџић” потонула је у језеру Ђол док је са годину дан старијом сестром учила пливати, након чега ју је из воде извукао излетник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана