Дјечији осмијех највећа награда

Милијана Латиновић
Дјечији осмијех највећа награда

Бањалука - Загрљај, осмијех, букет пољског цвијећа и петице у дневнику највећи су израз захвалности дјеце и доказ да је одлука да будемо хранитељи била права.

Овим ријечима је Славица Малешевић из Градишке започела причу о томе како су супруг и она дошли на идеју да врата свог дома отворе за малишане којима је потребна љубав, пажња и породица.

- Тренутно у породици имамо четири дјевојчице које нам сваки дан испуњавају својим осмијесима и игром. Настојимо да им будемо попут родитеља и пружимо све што је потребно за нормално одрастање - испричала је Малешевићева.

Подсјећа да су је минула ратна дешавања нагнала на размишљање о томе да помогне онима којима је то најпотребније, а то су дјеца.

- Жељели смо да све што имамо подијелимо с дјецом која немају и да им помогнемо да имају колико-толико срећно дјетињство. Чула сам за хранитељство и одмах отишла у Центар за социјални рад да поднесем захтјев - казала је она.

Додаје да су и њихова биолошка дјеца, која су већ одрасли људи, подржала ову идеју и кад год су у прилици помогну. 

- У породицу нам је прво дошао дјечак који је тек проходао и баш као свако дијете које тражи много љубави, одмах је заробио наша срца. Прихватили смо га као наше новорођено дијете, баш као што смо прихватили и дјевојчице које су дошле касније - испричала је Малешевићева.

Истиче да је сваки почетак тежак и да треба времена да се навикну једни на друге, али уз много љубави и стрпљења, као и подршку Центра за социјални рад, све тешке ситуације буду превазиђене. Додаје да се дјеца међусобно добро слажу, зову се браћом и сестрама и те везе су на неки начин нераскидиве. Посебно је поносна, истиче, кад види да је труд и рад с дјецом уродио плодом, да усвајају одређена правила понашања, добри су ђаци, а уз то се баве и ваннаставним активностима.

- Кад одем на родитељски састанак, а разредник прочита оцјене и похвали дијете, то је неописив осјећај, срце ми је пуно радости и знам да смо на правом путу - казала је Малешевићева.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите РС Бранка Сладојевић рекла је на конференцији о развоју хранитељства у РС, која је одржана јуче у Бањалуци, да је циљ, прије свега, подржати биолошке породице да не дође до раздвајања дјеце од родитеља.

- Хранитељске породице могу бити сродничке и несродничке породице, које пролазе стручну обуку како би могле одгајати дјецу. У Српској је регистровано 286 хранитељских породица у којима је смјештено око 300 дјеце - рекла је Сладојевићева.

Она је додала да се хранитељима плаћа накнада за рад, али и за трошкове дјетета у износу од 517 марака мјесечно, док смјештај дјетета у установу кошта 650 КМ. Збрињавање дјеце у хранитељске породице финансирају општине у сарадњи са центрима за социјални рад.

Пројекат

Министарство здравља и социјалне заштите РС уз подршку UNICEF-а реализује пројекат "Развој хранитељства у РС".

- Циљ овог трогодишњег програма јесте да се спријечи одвајање дјеце од њихових биолошких родитеља, затим јачање алтернативних облика збрињавања дјеце и едукација хранитеља - рекла је шеф програма за дјечију заштиту у оквиру програма који спроводи UNICEF у БиХ Антонија  Лудике. Она је додала да је фокус овог програма посебно на дјеци узраста до три године, те да је за реализацију од Европске уније обезбијеђен милион евра.

Хранитељи:

- сродничке породице

- несродничке породице

 

Услови за хранитеље: (подаци из Правилника о хранитељству)

- Почетно знање о хранитељству

- Мотивација за хранитељство

- Препознавање и задовољавање потреба дјетета

- Разумијевање специфичних потреба корисника

- Лична историја хранитеља

- Породични односи у хранитељској породици

- Квалитет партнерских односа хранитеља

- Родитељске компетенције хранитеља

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана