Дјеца увучена у ланац морбидних СМС порука

Данијела Стоканић
Дјеца увучена у ланац морбидних СМС порука

Бањалука - Прочитај ово до краја, а затим прослиједи на више бројева, а ако то не урадиш лоше се пише теби и твојима, само је дио застрашујућих СМС порука које посљедњих дана круже међу дјецом у БиХ.

Послије изузетно опасне игрице "Плави кит", која позива на самоповређивање, у БиХ се појавила нова, застрашујућа виртуелна пријетња која је намијењена дјеци. Једна од морбидних порука, која се муњевито шири, јесте прича о дјечаку који наводно у поруци пише да је мртав већ неколико дана, те детаљно описује на који начин је убијен и ко је починилац. Након тога, слиједи упозорење примаоцу поруке, који је најчешће узраста од девет до 13 година, да ће на исти начин бити убијен чим заспи ту ноћ ако садржај примљене поруку не прослиједи на бројеве најмање 15 пријатеља.

Таква СМС порука прошлог петка стигла је на мобилни телефон дјевојчице из Ливна, који је, на сву срећу, у том тренутку био у рукама њене мајке. Узнемирена жена је одмах случај пријавила локалној полицији.

- Криминалистичка полиција је почела са испитивањем садржаја порука, односно ко је њихов покретач и одакле оне долазе. На основу резултата претраге биће предузети одређени кораци - казао је портпарол МУП-а Ливањског кантона Ивица Врдољак.

Он је апеловао на становнике да уколико добију поруку сумњивог садржаја то одмах пријаве полицији, а родитељима савјетовао да контролишу телефоне своје дјеце.

Мајка, која није жељела да јој објавимо име, казала је да њена кћерка није једина на подручју Ливна која је добила морбидну СМС поруку.

- Срећа па моје дијете није успјело да прочита ту поруку, јер, сигурна сам, да би је у страху прослиједила својим другарима. У шоку сам откад сам прочитала поруку која је била намијењена мојој кћерки. Ни страх од игрице "Плави кит" због које се дјеца самоповређују урезивањем плавог кита на рукама, није нестао, а већ нас је ново зло снашло - казала је она.

Додала је да је у контакту са осталим родитељима, чија су дјеца добила исту или сличну поруку, закључила да је овај СМС кренуо из Хрватске. За разлику од ФБиХ, у Министарству унутрашњих послова (МУП) РС тврде да није било пријава да су на телефоне дјеце стизале узнемирујуће поруке.

С обзиром на то да се ове поруке шире невјероватном брзином, стручњаци савјетују родитељима да више разговарају са дјецом и да им контролишу поруке. Савјетују и да дјеци објасне да их нико неће убити ако не прослиједе даље поруку, те да је циљ пошиљаоца СМС-а само да их заплаши.

Социолог Ведран Француз истиче да за дјецу до 16 година није мобилни телефон, јер никад се не може знати ко стоји с друге стране и какве намјере има према малољетницима.

- Родитељи нису свјесни какве посљедице по њихово дијете може донијети употреба мобилних телефона и друштвених мрежа. Најбољи примјер за то су случајеви када су поједину дјецу потпуни странци наговарали да се искраду из куће, након чега се свашта дешавало - казао је Француз и додао да у свијету данас владају девијантна понашања, због чега се никад се не зна кад чије дијете може бити жртва.

Психолог Александар Милић сматра да највећу одговорност сносе родитељи и просвјетни радници, јер дјеци углавном бране коришћење телефона у школи, док код куће могу раде шта хоће.

- Родитељи са дјецом треба да проводе што више времена да не би "висила" на телефону и интернету, који стварају зависност. Ако им већ дозвољавају да користе мобилни телефон, родитељи треба да им и објасне за шта он служи - рекао је Милић.

Игрице

Велику прашину протеклих мјесеци, како у БиХ тако и региону, осим опасних игрица "Плави кит" и "Смртоносни селфи", подигла је и игрица "Шарене наруквице".

У полицији кажу да опасност од "Плавог кита" у БиХ полако јењава, док игрица "Шарене наруквице" на сву срећу није прешла границу са Србијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана