Ђаци побјегли са шест милиона часова

Драгана Келеч
Ђаци побјегли са шест милиона часова

Бањалука - Наставници у Српској често не могу да се изборе са ђацима који имају лоше владање и бјеже са часова, што потврђује податак да је лани 66 средњошколаца избачено, а седам премјештено у другу школу.

Бјежање са часова постало је посебно популарно међу средњошколцима, али узима маха и међу основцима. Само у прошлој школској години заједно су направили близу шест милиона изостанака, од којих је 223.938 било неоправдано.

Директор Републичког педагошког завода РС Предраг Дамјановић каже да су неоправдани изостанци били узрок више од 90 одсто дисциплинских мјера.

- Основци су прошле године оправдано изостали са 3,5 милиона часова, док су имали 85.000 неоправданих. Средњошколци су ипак више неоправдано изостајали са наставе. Они су направили 2,13 милиона оправданих и близу 139.000 неоправданих часова - казао је Дамјановић.

Предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Кристина Мрђа рекла је да су заједно са Педагошким заводом РС прије шест мјесеци кренули интензивније да прате и сузбијају бјежање са часова и да је већ у првом тромјесечју примијећено да има мање изостанака. Она каже да у борби за смањење великог броја изостанака, поред наставника и руководства школе, велику улогу играју родитељи са којима би наставници требало више да сарађују.

- Осим боље сарадње родитеља и наставника, неопходно је пратити са којих предмета ђаци највише изостају и открити шта је узрок. Чим се утврди због чега ученици бјеже са часова одређених предмета, тај проблем се лакше може ријешити - истакла је Мрђа и додала да, генерално, ђаци из свих школа константно највише изостају са математике.

Правилници

Дисциплинске мјере за ученике који направе велики број изостанака прецизиране су правилницима о оцјењивању.

- Правилнике о оцјењивању мијења Министарство просвјете и културе РС, али у вези са дисциплинским мјерама није било никаквих промјена - казао је Предраг Дамјановић.

 

Основци

- 116 укора одјељењског старјешине

- 134 укора одјељењског вијећа

- седам укора директора и наставничког вијећа

 

Средњошколци

- 5.101 укор одјељењског старјешине

- 3.707 укора одјељењског вијећа

- 4.678 укора директора и наставничког вијећа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана