Ђаци неће цвокотати у учионицама

Цвија Мркоњић и дописници
Ђаци неће цвокотати у учионицама

Бањалука - Топле учионице ове зиме загарантоване су ђацима основних школа које имају властито гријање јер их је већина набавила огрев за предстојећу сезону, док ће остале ускоро обезбиједити енергенте.

Температура на подручју цијеле РС знатно је пала, па је у неким школама грејна сезона већ почела. У школи "Милан Илић Чича Шумадијски" у Хан Пијеску казали су да имају довољно угља, али је привремени проблем узроковало пуцање једне од пећи, чија санација је јуче била у току.

- Наша школа годишње планира стотину тона угља, али то није довољно за цијелу грејну сезону. Други дио огрева набавља општина Хан Пијесак - казали су у рачуноводству ове школе.

Руководство бањалучке школе "Петар Кочић" набавило је огрев за подручне школе у Павићима и Конатарима за грејну сезону која им траје од септембра до маја.

- У току је поступак набавке огрева за подручну школу у Стричићима за коју имамо нешто залиха од прошле године. До сада је утрошено између 25.000 и 30.000 марака - рекла је директор ове школе Дубравка Босанчић.

Огрев за прво полугодиште набављен је и у школи "Војислав Илић" у насељу Крупа на Врбасу код Бањалуке, а почетком идуће године набављаће и огрев за друго полугодиште.

Директори градишких школа "Младен Стојановић" у Горњим Подградцима Миладин Бранковић и "Козарска дјеца" у Крушкику Зора Малешевић казали су да су дрва набављена.

- Набављен је огрев за двије школе које имају централно гријање, у Горњим Подградцима и Врбашкој, као и за подручна одјељења која се грију помоћу пећи - рекао је Бранковић.

Четири основне школе у Приједору спремне су за грејну сезону, а иако су температуре ових дана нешто ниже, истичу да још нема потребе за гријањем.

Ни Фочаке не брине зима јер су енергенти увелико спремни.

- Санирали смо котлове у централној школи, имамо довољно угља и спремили смо дрва за подручне школе - рекао је директор школе "Веселин Маслеша" Радоје Милетић.

Сезона

Руководства школа у РС истакла су да ће, уколико буде неопходно, почети да грију учионице прије грејне сезоне како би својим ђацима и запосленима омогућили адекватне услове за рад.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана