Дижу ли празници цијене прасића?

АТВ
Foto: Илустрација

Цијена свиња у Републици Српској изузетно је висока.

За товљеника се тренутно мора издвојити износ од четири и по марке без ПДВ-а, а прасе кошта око 12 KМ. Ове бројке диктирају цијене у окружењу, а с обзиром да се ближе Васкрс и велика слава Ђурђевдан због чега ће и потражња бити велика, цијене би и даље могле да расту, каже узгајивач свиња Слободан Петрић. 

"Понуда је мала, понуда неће сигурно бити велика, требаће времена да се то мало врати у неку нормалу. Тако да, вјероватно да очекујемо и скок цијена за будуће празнике, али, ево, знаћемо за десетак дана већ“, рекао је узгајивач свиња из Магнојевића код Бијељине Слободан Петрић.

Док се не обнови матична производња, за очекивати је овакав скок цијена. Ситуацију додатно отежавају и нова жаришта афричке куге свиња, пише АТВ.

"И сад, да будемо објективни, за крајњег потрошача је у нивоу мисаоне именице отићи и купити товну свињу или неће веће количине меса, али, ево, надамо се да ћемо сви заједно допринијети да се ово тржиште, када је конкретно свињско месо, стабилизује у наредном периоду“, рекао је предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић.

Очекивања су да ће овакав тренд раста цијена прасади и товних свиња, а у коначници и свињског меса, потрајати до краја ове године. Већ почетком наредне године то би требало да се устабили, уз услов да афричка куга свиња поново не узме маха. За сада, нови случајеви потврђени су у Семберији на фарми са око 1.000 свиња, али и у Милићима и на Власеници док је на Сокоцу потврђено присуство вируса у популацији дивљих свиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана