Дивљач успављују умјесто одстрела

Данијела Стоканић
Дивљач успављују умјесто одстрела

Бањалука - Принудни одстрел медвједа и других дивљих животиња које угрожавају становнике и имовину у Републици Српској ускоро ће постати прошлост, јер је набављена пушка за успављивање дивљачи.

Да би почело коришћење ове пушке остало је још само да буде завршено формирање интервентног тима, који ће чинити представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, ветеринари, ловци и други стручњаци. Потребно је да чланови овог тима прођу и неопходну обуку за руковање пушком. Ријеч је о најмодернијој пушци са двије цијеви, вриједној 4.000 КМ, док је читав пројекат за стављање у употребу овог оружја коштао 15.000 марака, од чега је Министарство учествовало са 12.000 КМ.

У Министарству кажу да су још прошле године издвојили новац да би подржали пројекат Ловачког савеза РС за набавку пушке за успављивање дивљачи.

 - Ловачки савез Српске, који је задужен да предложи ловце који би били у интервентном тиму за збрињавање дивљих животиња, спровео је процедуру јавне набавке за пушку и изабрао добављача - казали су у Министарству.

Према ријечима предсједника Ловачког савеза РС Саве Минића уз пушку је набављен и сет опреме.

- Интервентни тим који ће користити ову пушку покриваће читаву РС. Имаће на располагању и кавез у који ће бити смјештена дивљач. Тај кавез моћи ће да се превози возилом Ловачког савеза - рекао је Минић.

Додао је да ће пушку примијенити кад год то буде могуће, а све да­ не би дошло до принудног одстрела дивљачи.

- Ова пушка, која је дошла из Данске, осим за одстрел, биће коришћена и у научне сврхе. Има један пројекат, који ћемо покушати наредне године реализовати, а то је обиљежавање медвједа уградњом чипова и праћењем њиховог кретања - казао је Минић и додао да је то изузетно значајно, посебно због посљедњих случајева напада медвједа на људе и имовину.

Набавку пушке за успављивање дивљачи поздравили су и становници Српске, а један од њих је и Бањалучанин Славко Радић, који каже да су надлежни пушку могли и раније да купе.

- Да су то учинили прије неколико година, становници приградски насеља и села данас не би имали већу штету на имовини - казао је Радић.

Само су на подручју Бањалуке за непуне двије године принудно одстријељена два медвједа, јер су угрожавала имовину и безбједност становника. Прије нешто мање од двије године у Бањалуци је одстријељен медвјед који се спустио у насеље Лазарево, док је посљедњи случај био прије неколико дана у Рекавицама, гдје је ова звијер, која је законом заштићена, напала мјештанина Милу Касаповића.

Два мечета

Два мечета, за које се претпоставља да су младунчад недавно одстријељене мечке у бањалучком насељу Рекавице, виђена су у петак увече како лутају у потрази за храном код такозване "Гараве стијене" у Рекавицама, објавили су бањалучки портали. Мјештани кажу да су их у посљедњих неколико дана видјели више пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана