Дигитализацијом до јаче привреде

Свјетлана Шурлан
Дигитализацијом до јаче привреде

Бањалука - Привредни регистар РС биће допуњен судским списима да би пословним субјектима била омогућена регистрација електронским путем, а Влада Српске већ је задужила ресорна министарства да започну тај посао.

Реформа регистрације пословних субјеката у Српској започела је 2013. године кроз увођење једношалтерског система регистрације уз смањење трошкова, процедура и времена за регистрацију. Један од резултата реформе је и формирање регистра којим су базе података окружних привредних судова, Републичког завода за статистику и Пореске управе РС уједначене. Идућа фаза реформе је стварање могућности регистрације пословних субјеката електронским путем, односно онлајн, а један од предуслова за то је дигитализација судске архиве. Тиме би била постигнута потпуна валидност Привредног регистра РС, а од великог значаја је да буде обезбијеђена тачност података током процеса дигитализације. С тим у вези Министарство правде РС је, у сарадњи са окружним привредним судовима, утврдило да ће процес дигитализације трајати шест мјесеци.

- Потребно је ангажовати шест радника у пет привредних судова за шта је неопходно 40.000 КМ. Ријеч је о веома обимном задатку. Према прелиминарним процјенама, постоји око 13 милиона страница у свим предметима које је потребно дигитализовати - истакла је службеник за односе с јавношћу Министарства правде РС Сања Џомбић.

Додала је да дигитализација судске архиве регистрованих привредних субјеката подразумијева комплетну конверзију судских списа из писаног у електронски формат, њихову верификацију и везивање за конкретни привредни субјекат у јединственом Привредном регистру РС.

- Ово је важна претпоставка за валидност Привредног регистра, као и претпоставка за пружање услуга онлајн регистрације - нагласила је Џомбићева.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић напомиње да привредницима сваког дана неко тражи различите потврде.

  • Свако успостављање регистра свакако ће олакшати пословање привредницима - истакао је Тривић.

Новац

Дигитализација до сада није реализована због недостатка новца, али у Влади РС истичу да је сада новац за дигитализацију готово у потпуности обезбијеђен из донације Велике Британије, а имплементација повјерена Свјетској банци.

- За пројекат је потребно обезбиједити 2,8 милиона из буџета за 2018. годину, а 3,5 милиона КМ обезбијеђено је од донација. Министарство финансија задужено је да у сарадњи са Министарством правде прерасподијели новац између правосудних институција да би било обезбијеђено 40.000 КМ за ангажовање контролора процеса – казали су у Влади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана