Депресија попила милион марака

Свјетлана Ђуричић
Депресија попила милион марака

Бањалука - Да многи становници Републике Српске све чешће посежу за антидепресивима, потврђују и подаци Фонда здравственог осигурања РС, према којима је за ове лијекове издате на рецепт, лани издвојено 963.563 КМ.

У Фонду су рекли да је у прошлој години издато 218.735 кутија, на 163.874 рецепта.

- Укупан број издатих кутија у 2016. години је био за 3,8 одсто већи у односу на 2015. годину, док је у односу на 2014. годину, тај број повећан за више од десет одсто - нагласили су из Фонда.

Од антидепресива са листе Фонда најпрописиванији је "сертралин", који је познат и под именом "золофт", а издаје се искључиво на рецепт за лијечење опсесивно-компулсивних поремећаја, те за лијечење депресије.

- У здравственим установама Српске прошле године од депресије је лијечено 10.000 лица - рекао је представник Министарства здравља и социјалне заштите РС Милан Латиновић.

Он је у петак на конференцији у Бањалуци, поводом обиљежавања Свјетског дана здравља који је ове године посвећен менталном здрављу, рекао да је акутном хоспитализацијом у болницама било обухваћено 930 лица, хроничном 16, док је здравствене услуге од професионалаца у центрима за ментално здравље тражило 8.437 лица.

Предсједник Удружења доктора породичне медицине РС Драшко Купрешак рекао је да је повећана потрошња антидепресива показатељ општег стања у друштву.

- Релативно недавно смо изашли из рата, па је и велики број постстресних и трауматских синдрома. Социјална ситуација је такође неизвјесна за велику већину становништва. Не ради се само о депресији, већ је у порасту и број анксиозних стања - казао је Купрешак.

Додао је да је права поплава масовних незаразних обољења, а ови лијекови помажу у ублажавању симптома депресије и анксиозности.

- Нажалост, има случајева и да врло млади људи имају симптоме депресије. То су спорадични случајеви, никако не можемо рећи да је ријеч о епидемији - каже Купрешак додавши да је евидентно да имамо друштвени проблем.

"Разговарајмо о депресији"

Одлуком Свјетске здравствене скупштине, коју је организовала Свјетска здравствена организација, 7. април одређен је за Свјетски дан здравља и почео се обиљежавати од 1950. године, саопштили су у петак из Друштва доктора медицине РС.

Додали су да је за тему овогодишњег Свјетског дана здравља, као приоритетно подручје одабрана депресија с главном поруком "Разговарајмо о депресији".

- Велика нам је част што је Друштво доктора медицине РС основано 1993. управо, 7. априла на Оснивачкој скупштини у Милићима, као добровољна, стручна, сталешка друштвена организација љекара и стоматолога - наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана