Делта сој осумњичен за раст броја заражених

Милијана Латиновић
Делта сој осумњичен за раст броја заражених

БАЊАЛУКА - Епидемиолошка ситуација у Српској је и даље повољна, иако је у протекла два дана откривено више новообољелих, а анализа ће показати да ли је за раст броја заражених кривац делта сој.

У Српској су се седмицама уназад, на дневном нивоу, новозаражени могли бројати на прсте једне руке, а било је и дана без иједног потврђеног случаја заразе.

Директор Института Бранислав Зељковић рекао је за “Глас Српске” да је епидемиолошка ситуација и даље стабилна, упркос повећању бројева.

- Пратимо ситуацију. Немамо одређену регију или локалну заједницу која посебно одскаче, тако да подаци показују да је вирус и даље ту у популацији. Крајем мјесеца планирано је секвенционисање да бисмо видјели да није можда и код нас присутан делта сој вируса и да није он узрок раста броја заражених - рекао је Зељковић и додао да ће на основу тих информација бити креиране и нове епидемиолошке мјере.

Зељковић наглашава да тренутни бројеви заражених на дневном нивоу нису разлог за панику, али да свакако треба да останемо опрезни и да поштујемо четири основне епидемиолошке мјере које су на снази, а то су ношење маске у затвореном, физичка дистанца, појачана лична хигијена и дезинфекција.

Иако број хоспитализованих не расте, Зељковић каже да се не може тврдити да новообољели имају лакшу клиничку слику, јер ће се то испољити тек у наредних седам дана. Додао је да број хоспитализованих “ковид” пацијената стагнира и углавном се креће између 30 и 38.

- Имајући у виду да је сезона годишњих одмора, није искључено да дођемо и у неповољнију ситуацију - упозорио је Зељковић.

У болницама широм Српске кажу да је стање стабилно. Директор зворничке Болнице Иван Поповић истиче да већ неко вријеме немају хоспитализованих.

- Пацијенти су углавном у самоизолацијама док чекају налазе и желимо само да овако остане - рекао је Поповић.

Хоспитализованих нема ни у Градишци, гдје смо у протеклих мјесец дана имали свега два обољела на “ковид” одјељењу.

- Углавном је ријеч о блажим клиничким сликама - рекао је директор Болнице Рајко Додик и додао да је медицинско особље вакцинисано те да вјерује да ће им имунизација бити главни штит уколико дође четврти талас пандемије.

Директор Болнице “Србија” у Источном Сарајеву Небојша Шешлија рекао је да на одјељењу имају једног “ковид” пацијента.

- Ово је прилика да и здравствени радници искористе годишње одморе и одморе се од свега што их је снашло у протеклих годину и по - рекао је Шешлија.

Вакцинација

Бранислав Зељковић истиче да у Српској тренутно има довољно вакцина против вируса корона.

- Око 23 одсто становника Српске до сада је примило прву, а скоро 14 одсто и другу дозу вакцине против вируса корона. У седмици иза нас оборен је рекорд укупног броја вакцинација - рекао је Зељковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана