Деблокада у Зеници покреће вагоне ЖРС

Маријана Миљић Бјеловук
Деблокада у Зеници покреће вагоне ЖРС

БАЊАЛУКА - Повратак радника зеничког “Арселор Митала” у погоне је добра вијест и за “Жељезнице РС” које због обуставе рада у тамошњој компанији већ више од мјесец не превозе руду из Омарске ка ФБиХ, због чега су, како тврде у јавном предузећу, претрпјели штету која ће се одразити и на коначан финансијски резултат пословања за ову годину.

Након што су радници “Арселор Митала” јуче враћени у погоне, из “Жељезница” су им одмах упутили допис да им доставе план свог пословања, али и информацију када би могао поново почети транспорт руде из Омарске ка Зеници.

- Од “Арселор Митала” очекујемо да нам кроз неколико дана достави план за идућу годину како бисмо и ми наш план пословања могли прилагодити њима, односно да видимо гдје смо. Видјећемо из њиховог плана колико ће руде прерадити у својој жељезари, односно колико ћемо ми транспортовати из Омарске ка њима - рекао је “Гласу” директор “Жељезница” Слађан Јовић.

Нагласио је да, чим су радници у Зеници почели са радом, и они очекују да ускоро почну са превозом руде из Омарске који је обустављен још 10. новембра.

- Та обустава транспорта руде оставиће посљедице на пословање ЖРС ове године и утицати на крајњи финансијски резултат. План је био да превеземо 1,5 милиона тона руде из Омарске, а до обуставе је превезено свега 1,1 милион тона. “Арселор Митал” је наш највећи пословни партнер и од те сарадње остварујемо највише прихода, односно нешто више од 40 одсто - казао је Јовић.

Упркос свим проблемима који су се појавили због обуставе транспорта руде из Омарске, Јовић очекује да до краја године измире све обавезе које имају према добављачима и радницима.

- Плата за новембар је исплаћена, а обезбијеђена је и за посљедњи мјесец ове године. Надамо се да оваквих и сличних проблема нећемо имати у идућој години - закључио је Јовић.

Запослени у “Арселор Миталу” у Зеници били су у генералном штрајку од 20. новембра, а на састанку у Влади ФБиХ у петак менаџмент и представници синдиката радника ове компаније постигли су сагласност за прекид штрајка, тако да су од јуче ујутро сви радници на радним мјестима. Представници синдиката “Арселор Митала” су након повратка на посао, између осталог, поручили и да жељезне руде има довољно, те да нису сигурни да ће допремање нових количина из приједорског рудника почети прије половине јануара идуће године.

Пословање

“Жељезнице РС” за девет мјесеци ове године оствариле су губитак већи од 13 милиона марака, док је у истом периоду лани минус у пословању износио нешто више од шест милиона марака. Укупан акумулирани губитак овог јавног предузећа на крају септембра достигао је 142,39 милиона марака. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана