Дарко Томаш, директор Фонда здравственог осигурања РС: Неефикасне болнице и љекари треба да буду санкционисани

Драгана Келеч
Дарко Томаш, директор Фонда здравственог осигурања РС: Неефикасне болнице и љекари треба да буду санкционисани

Свакодневно пратимо рад здравствених установа, а првенствено болница и још је присутна значајна разлика у ефикасности и између здравствених установа и између љекара унутар једне установе.

Потребно је раздвојити рад од нерада, односно наградити оне који раде више и боље и обрнуто. Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" директор Фонда здравственог осигурања РС Дарко Томаш.

* ГЛАС: Здравствени систем РС у овој години треба да пређе на трезорски систем пословања. Шта ће то донијети у пракси?

ТОМАШ: Прелазак на трезорски систем требало би да допринесе успостављању пуне одговорности и финансијске дисциплине у здравственим установама. Као је што је предвиђено Економском политиком РС за 2016. годину, прво ће бити уведен у домове здравља. То подразумијева да ће јединице локалне самоуправе као оснивачи домова здравља у потпуности преузети одговорност и за управљање и за фискалну дисциплину. Прелазак на трезор је врло сложен процес и неопходне су детаљне анализе и припреме.

* ГЛАС: Да ли ће нови начин пословања донијети већу контролу у трошењу новца у здравству?

ТОМАШ: Циљ увођења трезорског пословања је управо успостављање боље контроле трошења новца, боље планирање од стране руководства здравствених установа и искључиво намјенско трошење новца. Крајњи циљ свега је да обезбиједимо што квалитетнију здравствену заштиту. Новац који дозначава Фонд здравственог осигурања биће трошен искључиво намјенски и нема оправданости за бојазан челника домова здравља да га општине могу искористити за друге приоритете, а не за здравствену заштиту.

* ГЛАС: Недавно је Фонд здравства дозначио новац појединим здравственим установама за пензионисање радника који нису могли да остваре то право због неуплаћених доприноса. Да ли има још таквих радника и колико и како ријешити тај проблем?

ТОМАШ: На основу одлуке Владе РС у прошлој години дозначено је готово пола милиона марака здравственим установама за измиривање доприноса за пензијско-инвалидско осигурање радника који су стекли услове за пензију. Влада је донијела ту одлуку јер не треба да испаштају они који су поштено радили читав радни вијек због тога што послодавац није био у могућности да им уплаћује доприносе. То, међутим, никако не смије постати пракса. Доприносе морају плаћати послодавци, а здравственим установама омогућен је и репрограм како би измирили своје обавезе.

* ГЛАС: Колика су тренутно дуговања за доприносе према Фонду здравства?

ТОМАШ: Укупна дуговања за доприносе за здравствено осигурање премашују 200 милиона КМ, али готово половина тог дуга реално није наплатива, јер је ријеч о предузећима у стечају или ликвидацији и тај дуг датира дужи низ година. Међутим, има позитивних помака, који су резултат мјера и активности које су предузимали Влада и други надлежни органи. Очекујем да ће стање додатно бити побољшано с обзиром на то да Влада планира у овој години унапређење рада свих контролних органа, чему би требало да допринесу и планиране измјене Закона о инспекцијама у РС.

* ГЛАС: У току је и анализа учинка у здравственим установама. Да ли имате податке до којих су дошли они који је спроводе?

ТОМАШ: Поред ове "ванредне" анализе, Фонд свакодневно прати рад здравствених установа, а првенствено болница, јер им новац дозначава у складу са њиховим учинком. И даље је присутна значајна разлика у ефикасности, односно броју пружених услуга, како између здравствених установа, тако и између љекара унутар једне установе. И раније смо указивали на то и потребу раздвајања рада од нерада, односно награђивања оних који раде више и боље. Постоји опредијељеност ресорног министарства да буду створене законске претпоставке како би убудуће они који више раде били више плаћени и обрнуто.

* ГЛАС: Министар здравља најавио је за ову годину увођење електронске здравствене књижице и картона. Када ће то бити реализовано?

ТОМАШ: Предвиђено је развијање интегрисаног информационог здравственог система, а прошлогодишњом измјеном Закона о здравственој заштити за то је задужен Фонд, укључујући и обезбјеђивање новца за реализацију пројекта. Ријеч је о комплексном пројекту и још је преурањено говорити о могућим роковима реализације. Радна група интензивно ради. Увођењем овог система биће побољшана здравствена контрола пацијената, ефикасније ћемо управљати системом здравствене заштите, побољшаћемо квалитет и ефикасност услуга, а биће смањени и одређени трошкови у здравству.

* ГЛАС: Да ли ће бити проширења права из здравственог осигурања у овој години?

ТОМАШ: Оно што је најбитније јесте да смо све ове године које је обиљежила економска криза успјели одржати достигнути ниво права и у континуитету их проширивати. Лани смо у неколико наврата проширивали листу лијекова на рецепт, а увршћивали и нове лијекове на болничку и листу домова здравља. Од јануара ове године осигураницима је доступно више нових лијекова на рецепт - за дијабетес, Кронову болест, мождани удар, плућна и друга обољења. Наши осигураници имају доступне неке од најсавременијих и изузетно скупих терапија, а у плану је и увођење других терапија које сами не могу приуштити.

Пословање

* ГЛАС: Како је Фонд здравства пословао у 2015. години?

ТОМАШ: Завршни рачун имаћемо крајем фебруара, тако да још немамо комплетне податке. Треба очекивати да ћемо имати веће расходе од прихода. Томе је у доброј мјери допринијело што у 2015. години није дошло до увођења додатних извора финансирања од акциза на дуван и алкохол на које смо рачунали. Такође, просјечни приходи по осигуранику су мањи од просјечног трошка по осигуранику за здравствену заштиту. Имамо и лошу структуру осигураника, у којој преовладавају пензионери и незапослени и све већи број обољелих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана