Данас је Мала Госпојина – ово су обичаји

ГС
Данас је Мала Госпојина – ово су обичаји

Вјерници Српске православне цркве данас прослављају празник посвећен рођењу Пресвете Богородице, један од највећих женских празника - Малу Госпојину.

У народу се празнује под називом Мала Госпојина, Мала Госпођа, или Мала Богородица.

Пресвета Богородица је рођена у Назарету, од остарјелих и праведних родитеља Јоакима и Ане. По оцу и његовим прецима, била је од царског рода Давидовог, а по мајци и њеним прецима, од рода првосвештеничког.

Дали су јој име Марија и завјетовали се да ће она служити Господу. Дјева Марија, плод молитви својих родитеља, одведена је у храм када је имала три године, са 14 година се вратила у Назарет где јој је, како учи хришћанство, саопштена благовијест да ће родити Сина Божијег.

На икони се догађај рођења Свете Дјеве Марије представља тако да мајка Ана лежи на постељи, новорођена Марија у колијевци, а окружени су многим сродницима.

Дјева Марија доживјеће највеће радости и највеће боли, све док и сама, послије истека земаљских дана, није отишла у вјечну свјетлост и славу.

Она је и данас заступница људи пред Творцем, којој се упућују најтоплије молитве.

Пред њеним чудотворним иконама дешавају се исцјељења, а људи у невољи добијају помоћ.

На Малу Госпојину, исто као и на Велику Госпојину, према народном веровању, постоје и одређени обичаји и забране.

Јесење свадбе почињале су од Мале Госпојине. У привредном животу, Мала Госпојина је означавала вријеме када се почињало са орањем и сјетвом озимих усјева. У то вријеме,приређиване су и разне сточарске свечаности.

Вјерује се да ће јесен и зима бити благи, без много хладних дана, ако на тај празник буде ведро без облака и ако се види сунце већи дио дана.

Жене на овај дан не би требало да спремају кућу, перу веш и обављају друге сличне послове.

Постоји вјеровање да на Малу Госпојину ништа не треба радити од послова који се раде рукама.

Вјерује се да биље убрано између Велике и Мале Госпојине има посебна љековита својства, као и да јаја из тога периода могу цијелу годину да остану свејжа па се зато остављају за насад, а пилићи излежени у ове дане биће добре носиље.

Многе породице славе Малу Госпојину као своју крсну славу.

Овај дан добар је за свадбе и вјеридбе. У многим насељима одржавају се сабори, завјетине, преславе, молитве и литије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана