Данас је љетни Свети Никола: Шта не ваља радити  и кога треба даривати

ГС
Данас је љетни Свети Никола: Шта не ваља радити  и кога треба даривати

Српска православна црква и вјерници прослављају младог Светог Николу, дан када су, у 11. вијеку, мошти најчешће слављеног и омиљеног светитеља у нашем народу пренијете из Ликије у Бари. Славе га многа мјеста и породице као „малу славу“, заветину или преславу.

Данашњи празник спомен је на пренос моштију Светог Николе из Мире, древног града у античкој Ликији, у Бари, гдје и данас почивају.

Приликом преноса светих моштију, десила су се многа чудеса, која се, кажу, и данас дешавају, па се вјерници широм свијета моле овом светитељу када се нађу у невољи или болести.

Сматран свецем још за живота, скроман и честит, Свети Никола помагао је сиромашнима, кришом чинећи доброчинства, пише РТС.

Сматра се заштитником дјеце, учених људи, трговаца, морнара, путника...

Срби овог свеца највише прослављају на Никољдан, 19. децембра по новом календару, у знак сјећања на светитељеву смрт 343. године.

Они који славе Никољадан, пренос моштију обиљежавају као преславу, и обрнуто.

Због најчешће лијепог времена на данашњи дан, празник се у народу назива и летни Свети Никола, понегдје Николаја и Николице.

На овај дан, према традицији, никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове.

У неким крајевима одржао се и обичај даривања деце на данашњи празник јер је Свети Никола и њихов заштитник. Зато, ако су вам малишани били добри, обрадујте их неком ситницом - њих ћете обрадовати, вама ће бити лијепо, а и народ каже - ваља се.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана