Да ли су друштвене мреже пут до гласача на изборима?

ГС
Да ли су друштвене мреже пут до гласача на изборима?

Традиционални медији млађим генерацијама више нису толико занимљиви. Најбрже растућа друштвена мрежа је Тик Ток.

Публика која гледа дневник и занимљиве видее са Тик Ток-а није иста. Друштвене мреже нису идеална алат већ иделано мјесто да врбујете своју циљну групу.

Пионир Тик Ток-а у региону међу политичарима је Горан Весић. Управо је ова мрежа кец у рукаву како би се политика приближила млађој генерацији, односно, циљној групи - гласачима. Први је пекао палачинке. Истим кораком али двије године касније, кренуо је и предсједник Србије.

Тик Ток у односу на све остале мреже разликује се у садржају, а који би требало да буде занимљив. Прије два дана, још један србијански политичар отворио је свој профил. У питању је бивши пређседник Борис Тадић. Усљедила је и реакција Истока Павловића једног од највећих маркетиншких стручњака на нашим просторима.

‘’Господине Тадићу, нисте разумјели ТикТок ни друштвене мреже. Друштвене мреже служе управо да печете плачинке на њима. Чак и ако сте предсједник државе,’’ поручио је Павловић.
Друштвене мреже нису идеалан алат већ иделано мјесто да врбујете своју циљну групу. Савјет политичарима, гласио би овако:

‘’Морате им се обратити језиком који они разумију. Морате им се обратити темом коју они разумију, практично темом која њих занима и у којој виде себе. Друштвене мреже имају смисла и сјајсно су мјесто, простор и алат да се обратите циљној групи са конкретном поруком,’’ појашњава Марија Милић савјетник за политичку комуникацију.
У супротом, васе поруке могу имати контраефекат.

‘’Имамо ми политичаре који отварају Фацебоок, Инстаграм, ТикТок и шаљу поруке које нису компатибилне нити са њиховом природом нити са политиком коју воде. То је исто као да одете сада у оперу а ви се најбоље осјећате на слави или вас натјерају да пјевате под шатором а васа социјална интелигенција је климава, односно, ви сте више стратег, нисте за сарадњу са људимам,’’ истиче Милићева.

Наши политичари највише користе доскорашњи Твитер, а сада мрежу „икс!, Инстаграм и Фацебоок. Ријетко ко од њих да није активан. И не само наши, активни су и страни политичари попут Виктора Орбана или Бењамин Нетанyаху али на ТикТок-у

Омладина како би се упутила у одређену тему, више не корсти Гоогле већ информације тражи по Тик Ток-у, кажу стручњаци. Разликује се од свих друштвених мрежа а ево и по чему:

‘’Она је и захтјевна. Разумијем и страх и оклијевање политичара да се појаве на друштвеним мрежама јер није лако правити занимљив садржај на Тик Ток-у. На Тик Ток-у нема пријатеља. На Тик Ток-у алгоритам препознаје да ли постоји интересовање људи да гледају то или да не гледају,’’ сматра Борислав Миљановић маркетиншки стручњак.

И док се политика труди да на све начине допре до свих пора нашег друштва, ми смо питали нашу омладину да ли прате некога од политичара путем друштвених мрежа?

‘’Не, не занима ме то,’’ каже једна млада Бањалучанка, а објавила је УНА ТВ.

Готов истог мишљења је и њен суграђанин који каже: ‘’Не користим ТикТок, политичаре никада не пратим, досадни су.’’
Лара Хрнић има 23 године и бави се фитнесом. Затекли смо је док снима материјал за друштвене мреже. Активно корсити Инстаграм и ТикТок.

‘’Углавном гледам фитнес медије и садржаје како бих могла да напредујем у својој каријери,’’ казала је Хрнићева. А шта мисли о политичарима на друштвеним мрежама каже: ‘’Мислим да превисе људима стављају себе на прво мјесто иако, људе толико колико знаа политика не занима,’’ мишљења је ова млада финес инструкторка.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана