Цвијановић: Ове године почиње изградња соларне електране у Требињу

Срна
Цвијановић: Ове године почиње изградња соларне електране у Требињу

БУДИМПЕШТА- Предсједавајућа и српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић изјавила је данас да би ове године требало да почне изградња соларне електране у Требињу, а крајем 2024. да буде завршен тај пројекат.

"Улазимо у годину када би требала да почне да се гради соларна електрана у Требињу као један од симбола нашег заједничког односа и према енергетици и привреди, да би крајем 2024. године требало да буде завршен тај пројекат", изјавила је Цвијановићева након састанка са мађарским премијером Виктором Орбаном.

Цвијановићева је рекла да је задовољна због чињенице да је током два дана званичне посјете Мађарској имала успјешне састанке. Према њеним ријечима, јуче је са предсједником Мађарске Каталин Новак разговарала у Будимпешти о суштинским стварима како унаприједити сарадњу и надоградити оно што је до сада постигнуто, док је данас са премијером Орбаном било ријечи конкретно како ићи даље са одређеним подршкама и пројектима.

"Један од тих пројеката је подршка пољопривредницима у Српској. Већ имамо око 800 апликација наших пољопривредника који су жељели да набаве машине и пољопривредну опрему из Мађарске", рекла је Цвијановићева, подсјетивши да мађарска Влада пружа подршку предузећима да отворе бизнисе у БиХ. Она је указала и на културну сарадњу, те захвалила Мађарској за разумијевање према питањима која оптерећују БиХ и цијели Балкан.

"Састанак са Орбаном био је конструктиван и пун разумијевања. Ми знамо да можемо рачунати на Мађарску као некога ко жели да буде наш пријатељ и партнер и када је ријеч о политичком разумијевању, али и енергетским и привредним пројектима, као и свему у вези са унапређењем инфраструктуре која нас повезује", рекла је Цвијановићева. Он је навела да је мађарска страна заинтересована за мирно и стабилно окружење, у које спадају и земље Балкана.

"Због одређених компликација и свега што се везује за БиХ посебно су заинтересовани за стабилну ситуацију БиХ.

Биће прилика, а надам се да ће то бити ускоро, да угостимо високе званичнике мађарске државе поново код нас", нагласила је Цвијановићева. Предсједавајућа и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић у оквиру званичне посјете Мађарској састала се данас са мађарским премијером Виктором Орбаном, а јуче са предсједником Мађарске Каталин Новак. 

Цвијановић, Орбан: Добри односи да буду темељ јачања сарадње

Цвијановићева је захвалила Орбану на високом степену политичког разумијевања према свима у БиХ и региону, подршци у домену евроинтеграција, као и на значајним пројектима мађарске Владе у БиХ, попут програма подршке пољопривредницима у Републици Српској, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Током састанка у Будимпешти, којем је присуствовао и министар спољних послова и трговине Петер Сијарто, Цвијановићева је упознала саговорнике о актуелним политичким приликама у БиХ у свјетлу формирања власти након одржаних избора у октобру

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана