ЦТ преглед за десет дана, резонанца за два и по мјесеца

Драгана Орловић
ЦТ преглед за десет дана, резонанца за два и по мјесеца

Бањалука - Дуго чекање на прегледе и снимање дијагностичким уређајима, уколико није ријеч о хитним случајевима, неминовно је у свим болницама, па у Бањалуци пацијенти на магнетну резонанцу (МР) чекају и до пет, а дијагностичке процедуре компјутерске томографије (ЦТ) у Требињу два и по мјесеца.

Анализе Фонда здравственог осигурања РС показују да се на услуге дијагностичке процедуре компјутерске томографије (ЦТ) у просјеку чека десет дана, а на магнетну резонанцу (МР) око два и по мјесеца.

- Просјек дужине чекања на ове прегледе краћи је у Српској него у региону, гдје се за исте дијагностичке методе дуже чека - истичу у Фонду.

Када су у питању прегледи магнетном резонанцом, до њих најбрже стижу пацијенти у болници у Источном Сарајеву, који чекају мање од мјесец. У Универзитетском клиничком центру РС (УКЦ РС) у Бањалуци, који има убједљиво највише пацијената, на МР прегледе чекају и до пет мјесеци.

- Један апарат за МР у УКЦ-у РС већ дуже вријеме је у квару, што се одразило на дужину чекања - рекли су у Фонду.

С друге стране, Бањалука је најефикаснија када је ријеч о ЦТ прегледу, на које пацијенти чекају седам дана, док је најгора ситуација у Требињу, гдје чекања досегну и два и по мјесеца. Директор болнице Требиње Васо Мијановић каже да дужина чекања на ЦТ прегледе зависи од броја радиолога, односно од броја прегледа које могу урадити током једног дана због зрачења.

- Један радиолог дневно може да уради шест ЦТ прегледа. У болници у Требињу имамо три ова стручњака, што значи да дневно можемо обавити највише 18 прегледа - објашњава Мијановић и додаје да некад, када им стигну хитни случајеви, тај број ипак буде већи.

Како би смањили листе чекања, према Мијановићевом мишљењу, требало би провјерити да ли се на сву дијагностику пацијенти упућују оправдано.

- Поједини љекари користе ову дијагностику и када то није потребно, али, нажалост, веома тешко је процијенити када јесте, а када није тај преглед оправдан - истиче Мијановић.

Он каже да се за све пацијенте заказивање ЦТ прегледа обавља путем Фонда, гдје према његовом мишљењу вјероватно праве одређене гужве.

- Можда бисмо могли смањити листе чекања када би се директно у болници заказивали ЦТ прегледи. Деси се да некоме преглед буде заказан за 20 дана, у међувремену оде у другу установу или одлучи да му преглед не треба, а нама одузима слободан термин, јер нас не обавијести да неће доћи - додаје Мијановић.

У Фонду здравственог осигурања РС подсјећају да уговарају услуге под једнаким условима и са приватним и са јавним здравственим установама. Интегрисању приватног сектора у здравствени систем, што је Фонд учинио још 2010. године, сада теже и земље региона, попут Србије, јер су и тамошњи стручњаци оцијенили да је укључивање приватног сектора у систем позитивно за цјелокупно здравство, а нарочито за пацијенте.

Апарати за МР прегледе

У Фонду здравственог осигурања РС кажу да у Српској постоји десет апарата за дијагностичку процедуру - магнетну резонанцу.

Два апарата су у УКЦ-у РС, а по један у бањалучким здравственим установама "Др Арар" и "Еуромедик". Један је у болници Добој и добојској здравственој установи "Др Бркић", а имају га и болница у Источном Сарајеву, болница у Бијељини, "Медик Т" из Бијељине и "АлфаД" у Брчком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана