Црнковић: 2024. одлучујућа година за случај "Трговска гора"

Srna
Foto: Arhiva

НОВИ ГРАД - Предсједник Удружења "Грин тим" Нови Град Марио Црнковић рекао је данас Срни да је 2024. година одлуке за случај "Трговска гора" и оцијенио да БиХ није учинила довољно да заштити грађане у вези са проблемом планиране изградње складишта радиоактивног отпада на тој локацији у општини Двор у Хрватској, на самој граници са БиХ.

Према његовим ријечима, уколико се на студију утицаја на животну средину не одговори јако и аргументовано, праћено дипломатском офанзивом, довешће се у питање и више од 250.000 грађана који живе у сливу ријеке Уне.

"БиХ није довољно учинила на заштити грађана. Хрватска не одустаје од своје намјере, а нуклеарни објекат, који би био изграђен у граничном подручју са БиХ, на неадекватној локацији, може имати читав низ негативних утицаја, који ће се неминовно одразити на све сфере живота", рекао је Црнковић, који је члан Експертског тима БиХ.

Црнковић је навео да је у току реализација истраживања на мониторингу нулте стопе радиоактивности на сјеверозападном дијелу БиХ, Републици Српској и Федерацији БиХ.

"Ти подаци нам у овом случају практично могу користити само при мјерењу колика је катастрофа уколико се деси акцидент. На подручју Федерације БиХ су почела, а у Републици Српској су најављена одређена теренска, односно хидролошка, геолошка и друга истраживања. Међутим, резултати неће бити доступни прије представљања студије утицаја на животну средину, која је најважнији документ у читавом случају. На који начин ће ови подаци бити кориштени, остаје да видимо", рекао је он.

Црнковић сматра да посебно брине то што нема аргументације о негативном прекограничном утицају које носи смјештање радиоактивних и других опасних отпада недалеко од Уне.

"Не смијемо се водити паушалним процјенама, већ морамо имати јако упориште у научној аргументацији. Ако причамо о угрожености више од 250.000 грађана, што јесте истина, крајње је вријеме да се то научно аргументује. Процјене нису довољне. Имамо само један научно-истраживачки рад на ову тему, који је покренут интересом појединца, а не системским приступом", поручио је он.

Црнковић каже да се може и мора боље, иначе ће остати запамћени као генерација која је уништила перспективу развоја онима који нису још ни рођени.

Он каже да о свом доприносу у рјешавању овог проблема не може судити, али сматра да је као грађанин у овом тиму дао свој максимум.

"Из тог разлога, као неко ко је одрастао и живи уз ријеку Уну, своју комплетну надокнаду за учешће у Експертском тиму БиХ од 7.000 КМ сам донирао на одвојен рачун `Грин тима`, намјенски за активистичке, административне и правне кораке које ће бити предузети током 2024. године. Увјерен сам да ћемо ми као грађани учинити све што је у нашој моћи, али БиХ се мора покренути и аргументовати негативне утицаје које већ сада имамо", каже он.

Он каже да БиХ јесте земља константних политичких и других криза које одвлаче пажњу и од животно важних питања грађана, али постоје теме које не смију падати у сјену, теме чије посљедице усљед неодговорних поступања могу наџивјети све. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана