ЦНЦ техничари посао будућности

М. В.
ЦНЦ техничари посао будућности

Градишка - Како ученици након средње школе не би завршили на листама незапослених, у Градишци се све већа пажња посвећује потребама привреде, због чега од наредне школске године Техничка школа у овој општини уводи два нова занимања.

Према ријечима директора ове школе Владе Томића, у току је набавка опреме за кабинет у којем ће нова знања и вјештине стицати будући техничари информационих технологија и техничари ЦНЦ технологија. Он је истакао да су набављена три савремена ЦНЦ симулатора који ученицима омогућавају да обаве практичну наставу и програмирање у реалним условима.

- Опрема је набављена у оквиру пројекта "прилика плус" који спроводи Машински факултет из Бањалуке, уз посредство Агенције за развој малих и средњих предузећа, а који финансира влада Швајцарске - навео је Томић.

Он је додао да је вриједност опреме око 25.000 КМ.

- На јесен ћемо школовати прву генерацију ЦНЦ техничара, који према наставном плану и програму у трећем разреду имају рад на овим машинама - рекао је Томић и додао да је то довољно времена за оспособљавање наставног кадра.

Према његовим ријечима, у Техничкој школи је уз помоћ општине у току изградња два кабинета за практичну наставу из области мехатронике и обуку за рад на ЦНЦ машинама.

Професор практичне наставе Младен Кнежевић истакао је да ће након завршетка школовања ученици бити оспособљени да директно из школе иду да раде у фабрици.

- Помоћу тих машина, уређаја и софтвера трудићемо се да на што бољи начин ђацима пренесемо знања - каже Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана