Цијене горива у Српској лете ка двије КМ

Маријана Миљић
Цијене горива у Српској лете ка двије КМ

Бањалука - Гориво на већини бензинских пумпи у Републици Српској од јуче је скупље за око седам фенига по литру, а разлог је, како су навели пумпаши, скок цијена сирове нафте на свјетском тржишту.

Тиме су се цијене литра горива приближиле надомак износу од двије КМ.

Из Групације за промет нафте и нафтних деривата при Привредној комори РС појашњавају да су нове цијене резултат поскупљења барела у иностранству од прије неколико мјесеци.

- Дистрибутери нафте и нафтних деривата су искористили залихе, а нова набавка по вишим цијенама, довела је и до поскупљења горива код нас. С обзиром на то да је већ неко вријеме цијена на свјетском тржишту стабилна, ни цјеновници бензинских пумпи у РС не би требало ускоро поново да буду мијењани - објаснили су из Групације за промет нафтом.

На бензинским пумпама "Нешковић" и "Супер петрол" у Бањалуци литар "дизела" од јуче кошта 1,86 КМ, што је за седам фенинга више у односу на понедјељак.

"Дизел" на појединим "Нестро петрол" пумпама у Бањалуци јуче ујутру била је до 1,99 марака. Бензин "95" на "Нестру" у Бањалуци износио је 1,96 КМ, док је "супер 98" био 2,05.

Возачи у Српској огорчени су због новог поскупљења горива и истичу да ће на крају бити приморани да свог четвороточкаша паркирају у гаражу.

- Чим нафта поскупи на свјетском тржишту домаћи дистрибутери дижу цијену горива, док у супротном случају чекају и по више мјесеци да би цијену кориговали на ниже. Бојим се да би нови цјеновници за собом могли да повуку и друга поскупљења, попут карата у јавном градском и приградском саобраћају, које су у Бањалуци већ превисоке   - рекао је возач Саша Т.

Из Покрета потрошача РС поручују да их уопште не би изненадило да превозници, трговци, али и остали дистрибутери након овог поскупљена подигну цијене своји услуга и производа.

- Због слободног формирања цијена у РС свако ради шта хоће и како хоће, а на крају испаштају потрошачи чија је куповна моћ пала на најниже гране. Многи возачи полако одустају од вожње аутомобила, јер себи не могу приуштити скупо гориво - казали су у Покрету потрошача РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана