Цијена бијељинске “Шећеране” пала на 9,5 милиона КМ

Милијана Латиновић
Цијена бијељинске “Шећеране” пала на 9,5 милиона КМ

ијељина - Бијељинска Фабрика шећера у стечају поново иде на лицитацију, а одлуком Скупштине повјерилаца цијена “Шећеране” пала је за пола милиона марака.

Потврдио је то за “Глас Српске” предсједник Одбора повјерилаца “Шећеране” Војислав Николић истакавши да је цијена снижена на 9,5 милиона марака.

Он је нагласио да Скупштина није прихватила понуду фочанске фирме “Павгорд” која је за имовину овог пропалог предузећа нудила пет милиона марака.

- Адвокат већине повјерилаца “Шећеране” Фаик Мухић није добио одобрење за гласање од свих својих повјерилаца, тако да је он био уздржан, па самим тим понуда “Павгорда” није добила потребну већину у Скупштини - појаснио је Николић.

Додао је да ће Одбор повјерилаца контактирати са фирмом “Павгорд” и обавијестити да се поново могу пријавити за куповину овог предузећа, истакавши да ће оглас о јавној продаји бити објављен идуће седмице.

- И сви други заинтересовани купци ће имати прилику да доставе своје понуде - рекао је Николић.

Додао је да ни писмо намјере банкара из Кине Драгана Гуру Ђурагина, који је за “Шећерану” нудио седам милиона марака и покретање производње, није добило подршку Скупштине повјерилаца.

- Ту понуду нисмо ни разматрали јер до момента одржавања Скупштине повјерилаца није била комплетна у складу са Законом о стечају. Тај инвеститор није уплатио депозит, али има прилику да достави комплетну понуду након што објавимо оглас о продаји по новој цијени - рекао је Николић додавши да није оптимистичан да ће ово предузеће у стечају коначно бити продато упркос снижавању цијене.

Бијељинску “Шећерану” годинама мјерка и Бањалучанин Горан Вајкић који је за њу био спреман да плати 6,9 милиона марака, али његова понуда није разматрана. Осим тога, у више наврата за “Шећерану” су биле заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел”, али у два наврата нису испоштовале прописе и уплатиле депозит, тако да је продаја предузећа Турцима пропала. Након њих, у трку за пропало предузеће ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате. Имали су намјеру да, након што купе фабрику, у њој прошире своју производњу и запосле 100 радника, али је и та понуда пропала.

Бијељинска Фабрика шећера зјапи празна већ 12 година, а стечај је покренут 2015. године. За све ове године предузеће је више пута на лицитацијама продавано по цијени од десет милиона марака.

 Озбиљне намјере

Војислав Николић каже да до појаве фирме “Павгорд” није ни било озбиљног купца, квалификованог у складу са Законом о јавним набавкама.

- Та фирма је прва која испуњава све законом предвиђене услове. Надамо се да ће на идућој лицитацији та фирма доставити понуду која ће добити подршку скупштинске већине - рекао је Николић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана