Четири клинике у новим просторијама

Милијана Латиновић
Четири клинике у новим просторијама

Бањалука - Реконструкција централног медицинског блока и изградња сјеверног крила Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС напредује према плану, а до краја идућег мјесеца на двије реконструисане етаже биће пресељене четири клинике.

Поручили су ово јуче министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић који су са руководством УКЦ РС обишли радове.

Они су се на градилишту увјерили да изградња и обнова иду према плану, те да је РС на корак ближе да добије најсавременију здравствену установу.

Богданић је истакао да је у току бетонирање посљедње плоче у сјеверном крилу, те да ће радови на двије етаже централног медицинског блока бити завршени у планираном року.

- Пресељење комплетне интерне клинике, неурологије, затим Клинике за ухо, грло и нос и офталмологије десиће се до краја сљедећег мјесеца. На тај начин створиће се услови да буде настављена реконструкција централног медицинског блока - рекао је Богданић.

Голићева је казала да је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију добило захтјев за издавање употребне дозволе за двије реконструисане етаже.

- Након обиласка могу рећи да смо задовољни постигнутом динамиком радова, а почетком наредног мјесеца извршићемо технички пријем реконструисаног дијела - рекла је Голићева додавши да би до краја наредне године требало да буду окончани сви радови на изградњи 41.000 метара квадратних сјеверног крила.

Генерални директор УКЦ РС Мирко Станетић поручио је да ће бити учињено све да квалитет здравствене услуге буде побољшан.

- Паралелно са грађевинским радовима и опремањем просторија, бавимо се и квалитетнијом организацијом посла јер сматрамо да реконструисаном УКЦ РС мора бити потпуно прилагођена и организација рада - нагласио је Станетић.

Изградња сјеверног крила УКЦ РС почела је у фебруару, а на његову изградњу чекало се 40 година. Пројекат се реализује по принципу "кључ у руке" и вриједан је 83,99 милиона евра. Извођач радова је аустријска компанија "Вамед", а пројекат финансира Влада РС кредитом Европске инвестиционе банке.

Дуговања

Генерални директор УКЦ РС Мирко Станетић је истакао да у посљедњих неколико година ова здравствена установа има проблема са измирењем доприноса према радницима, те да од укупних расхода 40 одсто иде на плате запослених, док се остало користи за потрошни медицински материјал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана