Четири хиљаде малишана у програму припреме за полазак у школу

Срна
Четири хиљаде малишана у програму припреме за полазак у школу

Бањалука - Око 3.800 малишана у Републици Српској укључено је у програм припреме за дјецу пред полазак у школу, за шта је у буџету Републике Српске обезбијеђено 240.000 КМ.

У Министарству просвјете и културе Републике Српске Срни је речено да је овај програм намијењен дјеци која нису била обухваћена неким обликом институционалног предшколског васпитања и образовања.


Припрема за школу организована је у 39 предшколских установа и 41 основној школи, а извођење програма почело је 29. фебруара и трајаће најмање три мјесеца сваки радни дан по три часа у укупном дневном трајању од 180 минута.

За реализацију програма припреме за дјецу пред полазак у школу ангажовано је 150 васпитача, од чега њих 130 са евиденције Завода за запошљавање Републике Српске и они ће на овај начин добити прилику да стекну стручну праксу.

Организација "Спасимо дјецу" /Save the Children/ подржала је програм припреме за дјецу пред полазак у школу са око 100.000 КМ на начин да је обезбиједила потрошни материјал за реализацију програма за 150 васпитних група које су укључене у програм, као и обуку за васпитаче који су ангажовани за спровођење програма.

Програм припреме за дјецу пред полазак у школу почива на идеји да дијете учи кроз игру, разговор и читање, а васпитач помаже дјетету да прошири искуства и знања која ће касније надограђивати у школи.

Кроз овај програм дјеца стичу радне навике, развијају осјећај одговорности и међусобне толеранције и уче правила понашања у друштву и групи.

За спровођење овог програма, од 2011. године Влада Републике Српске обезбиједила је више од милион КМ, а значајну подршку у реализацији програма пружиле су међународне организације Уницеф и "Спасимо дјецу".

Министарство просвјете и културе Републике Српске интензивно ради на повећању обухвата дјеце организованим предшколским васпитањем и образовањем.

У Републици Српској постоји 41 предшколска установа у јавном и 48 у приватном сектору, док у 20 општина нема предшколских установа, а укупно 9.227 дјеце похађа предшколске установе, што представља око 15 одсто од укупне популације дјеце предшколског узраста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана