Четири године од катастрофалних поплава у Српској: Страх и језа оживе у мају

Данијела Стоканић
Четири године од катастрофалних поплава у Српској: Страх и језа оживе у мају

Бањалука - Вода је тих тешких мајских дана носила све пред собом и док смо гледали како да сачувамо живу главу на свијет је дошла срећа највећа, наш син Миљан, али је хитно хеликоптером пребачен у Бањалуку. У наручје сам га узела тек шести дан, када се вода повукла.

Овим ријечима за “Глас Српске” почиње причу Светлана Станојловић, мајка здравог и веселог четворогодишњака из Бијељине која се породила у вријеме када је већи дио РС био под водом усљед незапамћених поплава.

Она каже да јој и данас срце стане када се сјети тих дана, јер због ванредне ситуације у Српској на почетку није могла да добије ниједну информације о здравственом стању бебе.

- То ми је био најтежи период у животу. Миљана сам родила 19. маја у 16.35 часова, а већ сутрадан био је у Универзитетском клиничком центру РС. У нашој болници су само рекли да је беба морала за Бањалуку, ништа више. Супруг и ја одмах смо хтјели за њим, али то је било просто немогуће, јер су путеви били непроходни. Били смо спремни да кренемо пјешке - присјећа се Станојловићева и додаје да се од тада сваког маја страх и језа изнова враћају.

Прича да је било језиво и кроз прозоре погледати. Сва срећа па вода, каже, није ушла у  њихову кући, али је мало фалило. 

- На крају се све добро завршило. Сина смо први пут видјели шести дан послије рођења, када се вода мало повукла - рекла је Станојловићева и додала да у хеликоптеру са сином за њу није било мјеста, јер су превозили и једну трудницу.

Све је почело 13. маја 2014. године, када су катастрофалне поплаве погодиле Српску. Вода је за свега неколико дана на  инфраструктури, привреди, домаћинствима, фармама и усјевима у РС нанијела штету од око двије милијарде марака.

Ожиљци од поплава, у којима је страдало више од 20 особа, а на хиљаде породица евакуисано из својих домова, и даље не блиједе. Те дане дуго ће памтити и спасилачке екипе из бројних европских земља, које су притекле у помоћ становницима Српске и ФБиХ. Једна од њих је и словеначка полиција која је са двије посаде хеликоптером спасавала људе из најугроженијих подручја, међу којима је највише било дјеце, инвалида и стараца.

Пилот Игор Подјед истакао је да су за четири-пет дана колико су били у Српској и ФБиХ, осим евакуација, угроженима достављали лијекове и потребну опрему, храну, питку воду и друге потрепштине.

- У тиму нас је било десетак. Интервенисали смо на подручју Бањалуке, Шамца, Брода, Зенице, Сарајева и других мјеста. Са сигурношћу могу рећи да нам је ово био један од најтежих задатака и највеће искуство - истакао је Подјед.

Њему и колегама из тима ће, каже, заувијек остати у памћењу уплашени погледи становника, који су дозивали у помоћ.

  • Било је и занимљивих ситуација, а кад год се окупимо причамо о томе како су нас звали “Јанези” - казао је Подјед, истичући да им много значи признање које су у знак захвалности добили од предсједника РС Милорада Додика.

Санација

Према подацима Владе РС са рачуна Фонда солидарности за санацију штета насталих у 2014. години домаћинствима, пољопривредницима и привредницима протеклих година исплаћено је више од 120 милиона КМ. Посљедње исплате за санацију тада насталих штета привредницима у неколико локалних заједница у РС биле су почетком ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана