Чекање на преглед и нељубазност пишу притужбе

Милијана Латиновић
Чекање на преглед и нељубазност пишу притужбе

Бањалука - Дуго чекање на преглед, нељубазност особља, непрописно плаћање партиципације и регистрација код гинеколога или породичног љекара без знања осигураника, само су неке од примједаба пацијената на рад домова здравља у Српској.

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да су у првих девет мјесеци ове године имали 35 пријава пацијената, које су се односиле на повреде права из здравственог осигурања. У 14 случајева утврђено је да су примједбе биле оправдане.

- Пацијентима којима је наплаћена уговорена здравствена услуга, враћен је новац, а домови здравља су упозорени на обавезу поштовања уговора и права осигураника - истакли су у Фонду.

Додају да једном пацијенту није обезбијеђен лијек са позитивне листе лијекова, а у другом случају није обезбијеђена довољна количина лијека.

- Било је приговора на непрописно издавање упутнице на лични захтјев, а у једном случају осигуранику је издат налаз и мишљење љекара без присуства осигураника - навели су у Фонду и додали да охрабрује чињеница да је ове године било мање притужби пацијената у односу на лани.

Директор Дома здравља "Др Јован Рашковић" у Мркоњић Граду Радивој Ерак каже да се жалбе пацијената у овој здравственој установи углавном своде на процедуре заказивања прегледа и чекање на преглед.

- Пацијенти се жале што понекад морају чекати на преглед иако су заказали термин. Једноставно, потребно је мало више разумијевања, јер се деси да у том тренутку имамо хитан случај који је приоритет и да пацијент мора сачекати који минут - казао је Ерак.

Иако су у претходном периоду водили борбу за опстанак, директор Дома здравља у Хан Пијеску Милан Боровина каже да је анкета показала да су пацијенти задовољни њиховом услугом.

- Има пацијената који долазе често, хоће да уђу мимо реда, али то рјешавамо у ходу и немамо већих проблема - рекао је Боровина.

Истиче да самим тим што је ријеч о мањој општини имају и мање пацијената, па ни гужве нису велике, а опремљеност установе материјалом за рад је знатно боља него раније.

Пријаве

У Фонду здравства РС истичу да пацијенти имају могућност да све своје примједбе и проблеме са којима се сусрећу приликом остваривања права пријаве у пословницама Фонда.

Најчешће жалбе пацијената

- Дуго чекање на преглед

- Нељубазност особља

- Издавање налаза без осигураника

- Издавање лијекова на рецепт

- Пропусти у наплати партиципације

- Неиздавање упутница за ортопедска средства

- Регистрација код љекара без знања пацијента

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана