Брже откривање привредника који крше прописе

Анита Јанковић-Речевић
Брже откривање привредника који крше прописе

БАЊАЛУКА - Порески обвезници у БиХ од идуће године књиге улазних и излазних рачуна достављаће искључиво електронски, а увођење те новине Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ омогућиће лакше и брже откривање привредника који крше прописе.

У УИО БиХ, која већ неко вријеме примјењује електронску комуникацију са домаћим привредницима, истичу да ће путем свог портала е-Порези наредне године проширити спектар електронских услуга. Најважнија новина која ће услиједити у току 2020. године је електронско достављање књиге улазних рачуна (КУФ) и књиге излазних рачуна (КИФ).

- Када сваки обвезник електронски достави свој КУФ и КИФ, једноставним упоређивањем докумената провјераваћемо да ли је одређени рачун за који је један обвезник извршио одбитак улазног ПДВ-а и приказао га у свом КУФ-у, уједно код другог обвезника приказан у КИФ-у, и то тако да је за тај промет роба или услуга уредно обрачунат и плаћен ПДВ. Све фактуре које  буду “искакале”  биће предмет провјера и контрола - појаснио је начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО Ратко Ковачевић.

О детаљима и начину доставе електронског КУФ-а и КИФ-а привредници ће бити благовремено обавијештени, као и о роковима фазе тестирања и добровољног достављања докумената електронски те о датуму када ће то постати обавеза за све пореске обвезнике.

- То је корак напријед у смислу лакшег и бољег система контрола, откривања неправилности на вријеме те фокусирање на оне обвезнике гдје је то заиста и потребно - казао је Ковачевић. 

Он је истакао да ће сви обвезници регистровани у УИО од почетка 2020. године имати и могућност да електронски подносе захтјев за увјерење о измиреним обавезама по основу индиректних пореза.  

- Такве захтјеве сада доносе лично у наше просторије или их шаљу поштом. Ова новина на порталу е-Порези омогућиће да се захтјеви шаљу из канцеларије само једним кликом, увјерења ће стизати пуно брже, а обвезници ће имати мање трошкове - рекао је Ковачевић.  

Навео је да су ефекти примјене е-комуникације и е-услуга донијели бројне предности, како привредницима тако и Управи. 
- За коришћење е-услуга регистровано је 47.827 пореских обвезника, а такав начин комуникације унаприједио је однос Управе и привредника, који сада брже, једноставније и јефтиније извршавају своје обавезе. Такође, увођењем е-услуга прочишћена је база обвезника, јер су дерегистровани сви они који су годинама подносили ПДВ пријаве са нулом. У бази Управе сада су само они обвезници који заиста и обављају опорезив промет производа и услуга - рекао је Ковачевић. 

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да је за поздравити све услуге које штеде вријеме.

- Све што нам може убрзати и олакшати посао добро нам дође. Раније смо морали одлазити у Управу и губити вријеме да доставимо пријаве, а сада то можемо радити из канцеларије. На томе треба радити и даље - рекао је Шкребић. 
 

Рангирање

Ратко Ковачевић каже да ће електронска комуникација између УИО и пореских обвезника допринијети бољем рангу БиХ на љествици која мјери пореску конкурентност земаља.  

- Извјештај “Паџинг таџес” који Свјетска банка израђује у сарадњи са консултантском компанијом КПМГ мјери лакоћу испуњавања пореских обавеза у 190 земаља свијета, а БиХ је тренутно на 150. мјесту. Електронска комуникација са пореским обвезницима утицаће на то да БиХ побољша позицију на тој љествици - рекао је Ковачевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана