Бруцоши у групама и са маскама

Јелена Станић
Бруцоши у групама и са маскама

БАЊАЛУКА - Нова академска година почела је јуче у Српској, а у високошколским установама свечано су одржани први академски часови за бруцоше уз поштовање епидемиолошких мјера.

Иако Институт за јавно здравство РС до почетка наставе није доставио факултетима препоруке за академску 2021/22. годину, студенти прве године факултета били су подијељени у више група, са маскама на лицу и уз обавезно одржавање физичког растојања.

У Универзитету у Бањалуци казали су за “Глас Српске” да је Сенат ове установе донио закључак 23. септембра према којем ће теоретска и практична настава у овој академској години бити одржавана према важећим препорукама Института за јавно здравство.

- Настава ће се изводити уживо уз поштовање свих важећих препорука док то објективне околности допуштају. У случају потребе дозвољено је са класичног прећи на онлајн облик извођења наставе - казао је портпарол Универзитета у Бањалуци Дарио Станковић.

Он је додао да свака чланица Универзитета има могућност прилагођавања извођења наставног процеса, уважавајући околности као што је број уписаних студената, година студија, специфичност студијског предмета, те број и величина студентских група.

Декан Електротехничког факултета у Бањалуци Зоран Ђурић казао је да су бруцоше организовали у четири групе како би им пожељели добродошлицу и одржали први академски час поштујући мјере.

- И студенти и запослени на факултету обавезни су да носе маске и поштују међусобно растојање. Настава се тренутно изводи комбиновано, јер немамо довољно просторног и кадровског капацитета како бисмо изводили наставу уживо поштујући све епидемиолошке мјере - рекао је Ђурић додавши да су направили распоред предавања и вјежби за студенте како би испоштовали ова правила. 

И продекан за наставу Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци Радослав Декић казао је да ће одржавање наставе зависити од епидемиолошке ситуације, те да су на снази мјере које су донесене раније.

- Обавезно је ношење маски, физичка дистанца, редовна дезинфекција просторија и мјерење температуре на улазу - казао је Декић додајући да је на овом факултету настава почела и за студенте на вишим годинама студија.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић казао је да почетак нове, академске 2021/2022. године дочекују спремније него претходне, када су сви били затечени пандемијом вируса корона.

- Универзитет је сада у много бољој позицији, јер су и запослени и студенти научили да живе и раде у измијењеним околностима те веома успјешно одржавају наставу и уче и путем онлајн платформи - казао је Кулић.

Проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву Вера Ћевриз Нишић казала је да се воде одлуком Сената њиховог универзитета према којој ће настава, за сада, бити извођена према класичном моделу.

- Још нису стигла упутства Института, али се ми руководимо одлуком да се крене са наставом по класичном моделу, а да пређемо на комбиновани модел уколико се погорша епидемиолошка ситуација - казала је Ћевриз Нишић.

Будуће љекаре у Фочи поздравио је декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић који је казао да је професорима и осталим запосленима пуно срце јер су након дужег времена амфитеатри били пуни бруцоша.

- Након годину и по студенти су се опет окупили на факултетима, а бруцошима је одржан и уводни говор. Студенти су били подијељени у групе - казао је за “Глас Српске” Бокоњић. Студенте су предавачи позвали да се вакцинишу, казао је Бокоњић, како би сачували своје здравље и како би ова академска година била успјешно завршена.

Студентски дом

Вршилац дужности директора Студентског центра “Никола Тесла” у Бањалуци Драгослав Топић казао је да су бруцоши јуче почели да се усељавају у дом.

- Очекујемо да ће за неколико дана сви бруцоши задужити своје собе, те да ће поштовати епидемиолошке мјере које су на снази - казао је Топић додајући да је једно крило у дому обезбијеђено за оне студенте који буду морали у изолацију, а који нису у могућности да оду својим кућама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана