Бруцоше чека још 1.800 индекса

Данијела Бајић
Бруцоше чека још 1.800 индекса

БАЊАЛУКА - Свршене средњошколце у Српској, који нису успјели да се упишу на жељени студијски програм, очекује други уписни рок, у којем ће се будући бруцоши борити за око 1.800 слободних мјеста, колико је остало на факултетима јавних универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Након првог уписног рока на бањалучком Универзитету будућим студентима на располагању је остало још 899 индекса, од чега највише на Природно-математичком факултету и то 127. Доста слободних мјеста има и на Шумарском, Рударском и Филозофском факултету.

За разлику од њих, готово сви студијски програми на Медицинском факултету попуњени су у првом кругу, а још само четири индекса чекају ванредне студенте на Факултету безбједносних наука.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин казао је да је задовољан бројем пријављених кандидата у првом уписном року те да ће онима који се нису уписали на жељени факултет, а при томе су испунили све услове, бити понуђен сродни студијски програм, без поновног полагања пријемног испита.

- Ове године у првом уписном року пријавио се тридесетак кандидата више у односу на лани. Успјех је тиме већи, узме ли се у обзир чињеница да је ове године око 500 ђака мање завршило средњу школу у односу на прошлу - рекао је Гајанин.

Додао је да је кандидате за студије на јавним универзитетима у Српској ове године привукла и одлука Владе РС о ослобађању плаћање школарине за редовне студенте који се први пут уписују у прву годину првог или другог циклуса студија.

- Квалитет високог образовања у Српској је на високом нивоу, а студенти знање заиста стичу на адекватан начин - казао је Гајанин.

Будуће бруцоше на      Универзитету у Источном Сарајеву чека још око 900 индекса, а највеће интересовање владало је за Медицински факултет у Фочи, гдје је пријемни испит полагало 259 кандидата, а мјеста има за 160 бруцоша, тако да ће бити размотрено проширење уписне квоте.

Декан фочанског Медицинског факултета Дејан Бокоњић рекао је да су, према броју пријављених кандидата, ове године имали један од најбољих уписних рокова.

- Чекамо завршетак уписа студената, који ће трајати до краја наредне седмице, када ћемо знати да ли су се сви који су положили пријемни испит и уписали - рекао је Бокоњић и додао да је ове године био рекордан број заинтересованих кандидата из Србије и Црне Горе.

На Медицинском факултету у Фочи крајем јула биће организован пријемни испит на новом студијском програму медицина на енглеском језику, а предвиђен је упис 50 кандидата.

Према прелиминарним резултатима, у првом уписном року, на Православни богословски факултет “Свети Василије Острошки” примљен је 31 бруцош, од планираних 56, а декан Владислав Топаловић каже да је након дужег низа година забиљежен пораст интересовања.

- Сматрам да смо учинили много да привучемо будуће студенте, који су препознали квалитет студија. Ове године имамо студенте не само из Републике Српске и БиХ, већ и Србије, Црне Горе и епархија из дијаспоре. Очекујемо да ће број уписаних студената ове године бити већи након другог уписног рока - рекао је Топаловић.

Упис примљених кандидата у првом уписном року, када је бруцошима понуђено 4.440 индекса, почео је јуче на факултетима широм Српске и завршава се 17. јула.

Нова шанса

Сви који се нису уписали у првом уписном року нову шансу ће имати 31. августа, када почиње пријављивање кандидата, док ће пријемни испит бити одржан 7. и 8. септембра. Резултати пријемног испита требало би да буду познати 9. септембра, осим на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, гдје ће кандидати 11. септембра моћи да провјере да ли су положили пријемни испит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана