Братунац: Успјешно изведена показна вјежба “Спасавање 24 - Братунац”

Срна
Foto: Срна

БРАТУНАЦ - У Братунцу је данас успјешно изведена показна вјежба „Спасавање 24 - Братунац“, коју је Републичка управа цивилне заштите организовала поводом 1. марта - Дана цивилне заштите с циљем упознавања јавности о раду Управе, промоције опреме, провјере спремности и обучености учесника, те међусобне сарадње и симбиозе дјеловања служби приликом спашавања људи и имовине.

Вршилац дужности директора Управе цивилне заштите Републике Српске Борис Трнинић оцијенио је да је вјежба успјешно изведена и похвалио изузетну координацију свих њених учесника, те максималну подршку општине Братунац у припреми и организовању ове вјежбе.

Честитајући и захваљујући учесницима, он је рекао да је координација ђеловања свих служби које су учествовале у вјежби била одлична и да се мора радити да се она одржава на том нивоу и унапређује ради што ефикаснијег и успјешнијег ђеловања у реалним околностима.

Вјежба је почела спашавањем људи из воде и заробљених на ријечном острвцу на Дрини, а настављена спашавањем ученика и евакуацијом угрожених из школског објекта након симулираног земљотреса, који је изазвао пожар и појаву неких напознатих мириса за које се претпоставило да су отровни.

На тим задацима синхронизовано су радили представници Цивилне заштите, ангажујући припаднике Горске службе спасавања и Хеликоптерског сервиса, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, те Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице, Црвеног крста и Дома здравља Братунац.

Приказана је евакуација ученика, вертикални и коси транспорт повријеђених из стамбених објеката, гашење пожара, збрињавање повријеђених и њихов одвоз до најближе здравствене установе, те хеликоптерски медицински транспорт повријеђених.

Такође, обављено је спасавање повријеђеног у симулираној саобраћајној несрећи и приказано како се правилно приступа и извлачи повријеђени из смрсканог аутомобила и како му се указује помоћ.

Осим спремности учесника вјежбе, братуначким ученицима, руководствима општина Братунац и Сребреница и привредницима из Братунца приказани су начини поступања у критичним ситуацијама, као и опрема са којом располаже цивилна заштита и остале службе које су данас учествовале у вјежби и која је неопходна за успјешно спасавање људи и имовине у ванредним околностима.

Начелник братуначке општине Лазар Продановић захвалио је што је вјежба организована у Братунцу и истакао да ће све општинске службе укључене у заштиту и спасавање увијек бити на располагању за овакве вјежбе, али и за ђеловање у стварним околностима као што су поплаве и пожари.

Вођа тима Горске службе спасавања из Фоче Ненад Иконић рекао је да су данас показали симбиозу рада више служби на спасавању људи и имовине, што је њихов стални задатак.

“Показана је обученост и добра међусобна координација, али и сарадња са локалном заједницом и њеним службама, што је веома значајно када дође до ванредних околности када цивилна заштита мора да ђелује”, истакао је Иконић.

Након завршене вјежбе обављено је постројавање учесника и предавање рапорта директору Републичке управе цивилне заштите, који је захвалио свим учесницима на преданом извршавању задатака. Потом је одржана свечана академија за све учеснике вјежбе поводом Дана цивилне заштите Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана