Боровница из Српца иде на тржиште ЕУ

Дејан Јовичић
Боровница из Српца иде на тржиште ЕУ

Србац - Четири произвођача боровнице са подручја србачке општине добила су зелено свјетло за увођење међународног стандарда за извоз боровнице на тржиште Европске уније.

Зоран Ивановић, Саво Томић, Миленко Адамовић и Стојан Шушчевић извозиће боровнице захваљујући споразуму који су недавно потписали Центар за пољопривреду и рурални развој из Бањалуке, Удружење "Био боровница" и Агенција за развој малих и средњих предузећа "Апис" Србац. На основу тог споразума Центар за пољопривреду и рурални развој је уплатио 4.000 КМ за сертификацију, а заједно са "Био боровницом" је анимирао и изабрао произвођаче са подручја општине Србац.

- Прије три године сам засадио 1.300 жбунова боровнице на површини од пола хектара. Лани сам имао принос од 350 килограма, ове године очекујем три пута више, а догодине се надам приносу од око 2,5 тона, што би исплатило трошкове производње и омогућило пристојну зараду - рекао је Ивановић.

Координатор пројекта Центра за пољопривреду и рурални развој Бојан Чикић каже да је у плану да пројект буде настављен подршком произвођачима.

- Постоје и друге културе које могу бити обухваћене истим стандардом, чиме се омогућава лакши пласман на европско тржиште и на томе ћемо радити у наредном периоду - истакао је Чикић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана