Болница „Србија“: Пуштен у рад савремени CT уређај вриједан милион КМ

Срна
Болница „Србија“: Пуштен у рад савремени CT уређај вриједан милион КМ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У Болници „Србија“ у Источном Сарајеву данас је званично пуштен у рад савремени CT уређај вриједан око милион КМ, који ће знатно подићи ниво квалитета дијагностичких услуга у овој здравственој установи.

Ову вриједну донацију произвођача „Џенерал електрик“ обезбиједили су Регулаторна агенција за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ и координатор БиХ за сарадњу са Међународном агенцијом за атомску енергију.

Директор Болнице „Србија“ Небојша Шешлија захвалио је Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА) и Регулаторној агенцији за радијациону и нуклерану безбједност БиХ за значајну донацију, како за ову установу, тако и за цјелокупно становништво Сарајевско-романијске регије.

Шешлија је изразио захвалност Влади Републике Српске, уз чију помоћ је извршено опремање просторија у које је инсталиран CT апарат, као и замјенику директора Регулаторне агенције Зорану Тешановићу, без чијег ангажмана, како је навео, овај апарат не би завршио у Болници „Србија“.

Он је подсјетио да ова здравствена установа располаже још једним, старијим ЦТ апаратом, који је и даље у функцији, али да ће са новим апаратом бити омогућена много квалитетнија дијагностика.

Тешановић, који је и координатор за сарадњу са ИАЕА, рекао је новинарима да је вриједност овог уређаја око милион КМ без пореза и царина, те поручио да је ово почетак једне добре сарадње између Болнице „Србија“ и Међународне агенције за атомску енергију.

-Ови пројекти се реализују тако да Међународна агенција за атомску енерегију у потпуности подржава пројекат од имплементације, инсталације, па до обуке медицинског особља, која је тренутно у току. Ријеч је о искусном особљу које веома брзо прихвата нове технлогије - навео је Тешановић.

Начелник радиологије у овој здравственој установи Зорица Мирвић појаснила је да је ријеч о „џи“ апарату са 64 слајса и са 128 слајсном поставком, што је вишеструко боље од старог апарата који има 16 слајса, чија је технологија превазиђена.

-Нашим грађанима је значајно то што ће прегледи на новом апарату трајати много краће, у просјеку неких 15 до 20 минута. То је веома значајно, јер ће пацијенти примити много мању дозу зрачења (за 80 одсто мање), што значи да ће се радиолошке претраге моћи радити и чешће - указала је Мирвићева.

Мирвићева наводи да нови CT апарат има такву софтверску подршку да је могуће радити додатне претраге које до сада у овој установи нису биле могуће, као што су CT  ангиграфија, односно приказ крвних судова цијелог организма, кардио програм за приказ крвних судова срца, приказ дебелог и танког цријева, те још неке мултислајсне приказе, или реконструктивни прикази кичме, који су веоме битни код хитних случајева.

-Имамо софтверску подршку за нека стања која се односе на плућа, што је посебно важно за садашња постковидална стања, пошто је и то нешто ново и ми сада можемо да видимо неке разлике између ковида и неких других обољења - закључила је Мирвићева.

Из Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност раније је саопштено да ће донирани CT уређај најсавременије технологије, становницима који се лијече у Болници „Србија“ омогућити дијагностику за све врсте тумора, те увелико унаприједити квалитет дијагностичких услуга и скратити вријеме чекања на преглед, што је од кључне важности у лијечењу ове врсте обољења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана