Бијели мантили у Федерацији штрајком траже колективни уговор

nezavisne.com
Бијели мантили у Федерацији штрајком траже колективни уговор

Сарајево - Љекари у Федерацији БиХ од понедјељка су у штрајку и имају само један захтјев - потписивање колективног уговора на нивоу ФБиХ.

Синдикат захтијева потписивање колективног уговора за докторе медицине и стоматологије, а штрајк ће, како истичу, проводити до испуњења захтјева.

У штрајк је планирало ступити девет кантона. Међутим, у штрајку није Западнохерцеговачки, а Кантон 10 (Ливањски) планира да у њега ступе од 13. новембра. До штрајка неће доћи ни у Сарајевском кантону, јер је данас постигнут договор кантоналне владе и синдиката, те се очекује да колетивни уговор буде потписан наредне седмице.

У четири кантона потпуно је обустављен рад и то у Тузланском, Зеничко-добојском, Посавском и Горажданском, а како сазнајемо у току су преговори између синдиката и влада у Унско-санском и Горажданском кантону.

Фахрудин Балијагић, предсједник Синдиката доктора медицине и стоматологије у Горажданском кантону, каже да ће генерални штрајк у овом кантону трајати до испуњења захтјева.

"Захтјев је један једини, а то је потписивање гранског колективног уговора за докторе медицине и стоматологије. Са свим здравственим установама потписан је споразум о пружању медицинских услуга у током штрајка. Према Закону о штрајку Ургентни центар Кантоналне болнице и Завод за јавно здравство не могу штрајковати. Засад нема никаквих проблема, пацијенти имају разумијевања и надам се да ћемо имати њихову подршку да истрајемо у рјешавању важних питања за нас", рекао је Балијагић.

Рифат Риад Зајид, предсједник Савеза струковних синдиката доктора медицине и стоматологије ФБиХ, каже да ће колеге љекари из Сарајевског кантона свакодневно бити у полусатном штрајку подршке колегама из других кантона све док кантоналне владе не пристану на колективни уговор.

Адмир Суљић, замјеник предсједника Савез струковних синдиката доктора медицине и стоматологије ФБиХ, који је, иначе, из Синдиката Тузланског кантона, каже да су у генералном штрајку сви домови здравља и болница у Градачцу, те да у генералном штрајку једино није Клинички центар Тузла.

"Ми нисмо у генералном штрајку због тога што је менаџмент тужио Синдикат, па имамо судску забрану, али излазимо сваки дан у полусатни штрајк испред болнице", каже Суљић.

Истиче да уколико у неким кантонима дође до договора, они ће умјесто генералног штрајка ступити у штрајк подршке осталим кантонима док кантоналне владе не пристану и не дају одобрење за потписивање колективног уговора на нивоу ФБиХ.

Појашњава да су кантоналне владе финансијери здравствених установа и клиничких центара, те да због тога морају дати одобрење за потписивање колективног уговора на нивоу ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана