БиХ немоћна пред ватреном стихијом, сутра ујутро стижу канадери из Хрватске, повријеђен ватрогасац

Агенције, РТРС
БиХ немоћна пред ватреном стихијом, сутра ујутро стижу канадери из Хрватске, повријеђен ватрогасац

Сарајево - Два канадера из Хрватске сутра ујутро дејствоваће над пожариштем на подручју Јабланице, уколико не буде непредвиђених околности, изјавио је помоћник министра безбједности БиХ за заштиту и спашавање Самир Агић, преносе агенције.

Према његовим ријечима, у гашењу пожара на подручју Јабланице учествује око 120 ватрогасаца и мјештана.

- На основу јучерашње одлуке Савјета министара, Министарство безбједности затражило је помоћ Хрватске у гашењу пожара, а током дана обавили смо и преговоре о детаљима за долазак два канадера - рекао је је Агић.

Он је истакао да је проблем у договарању међународне помоћи у гашењу пожара, као и до сада, био недостатак финансијских средстава.

- Да би међународна помоћ била адекватно примљена, потребно је да онај ко тражи помоћ, у овом случају БиХ, обезбиједи услуге аеродрома и гориво за летјелице, а то значи и додатна финансијска средства - објаснио је Агић.

Све ово, додао је, потребно је како би се задовољили сви безбједносни аспекти, али и процедуре ЕУ.

- Министарство безбједности је у приједлогу буџета за ову годину тражило средства за ову намјену, али их нисмо успјели добити - рекао је Агић.

Хеликоптер Оружаних снага БиХ успио је локализовати пожар који се синоћ активирао у Доњој Јабланици, али је крај путне комуникацији ка Мостару, на локалитету Прењска врата, избио нови пожар.

Према ријечима команданта ватрогасне јединице Јабланица Омера Дрежњака, за гашење новог пожара ангажоване су додатне снаге, јавили су федерални медији.

Критично је и даље код села Третишће, гдје ватрогасци и становници овог села настоје да обуздају ватру како не би захватила куће.

Пламен у боровим шумама досеже висину и до 30 метара, а гашење пожара отежавају неприступачан терен и висока температура.

БиХ ће морати да затражи међународну помоћ за слање канадера за помоћ у гашењу пожара на планини Прењ код Јабланице.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда одржао је синоћ телефонску сједницу на којој је донесена једногласна одлука да се затражи међународна помоћ.

Међународна помоћ ће бити затражена путем Мониторинг центра Европске уније у Бриселу, а највјероватније ће бити упућена из Хрватске.

На подручју Општине Јабланица донесена је одлука о проглашењу природне несреће, јер се ватрена стихија приближила стамбеним објектима удаљена свега неколико стотина метара.

Пожар у Општини Јабланица активан је посљедња три дана, а са ватреном стихијом суочавају се ватрогасци и локално становништво, уз помоћ једног хеликоптера Оружаних снага БиХ.

Помоћник начелника за Цивилну заштиту Општине Јабланица, Омер Незирић упозорио је јуче да је потребно хитно ангажовање канадера из других земаља, те да није довољна само једна летјелица која гаси пожар из ваздуха.

Повријеђен ватрогасац у пожару код Јабланице

Пожар који је током ноћи угашен на локалитету јужно од Доње Јабланице поново се разбуктао. Ватрогасци су немоћни јер се толико проширио да га тренутно није могуће сузбити.

Омер Незирић из Цивилне заштите Јабланица потврдио је да пожар није близу кућа, али је на мјесту гдје су три далековода, тако да је ситуација изузетно компликована.

- Имали смо и несрећу, један ватрогасац је повријеђен када се далековод срушио. Пребачен је у дом здравља. Грађани се и даље боре с пожаром на Третишћу и на измаку су снага, јер су већ шест дана на терену по свим временским условима, рекао је Незирић.

БиХ није затражила помоћ од Србије

БиХ за сада није затражила помоћ од Србије у гашењу пожара, а уколико позив буде упућен, биће размотрен у складу са потписаним споразумом о сарадњи у ванредним ситуацијама, рекао је замјеник начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Ђорђе Бабић.

- Постоји процедура која треба да се испоштује и уколико тако нешто буде упућено, нормално да ћемо размотрити и у складу ситуацијом са пожарима у Србији одговорити на њихове захтеве - рекао је Бабић.

Он је навео да ће руски авион за гашење пожара који је јуче слетио на нишки аеродром, бити стациониран у Србији до краја септембра, а биће у режиму сталног дежурства и приправности за реаговање не само у Србији, него и у земљама у региону.

- Према споразуму са Владом Руске Федерације, биће стациониран до краја септембра не само за гашење пожара у Србији, него и за земље региона, уколико се за то укаже потреба, али превасходно ће бити ангажован на територији Србије - нагласио је Бабић.

Према његовим ријечима, до сада су ватрогасно–спасилачке јединице у Србији успијевале да угасе пожаре својим возилима и опремом уз укључивање хеликоптера МУП-а.

Бабић је навео да у Србији постоји тренд повећања броја пожара на отвореном простору и дневно има око 150 пожара, од којих је највећи број на отвореном.

- Током протекле седмице имали смо неколико већих пожара који су угашени. Један од њих био је на Мокрој Гори где смо пет до шест дана гасили 20 хектара на врло неприступачном терену, а имали смо и пожар у Националном парку Ђердап код Петровог Села где је горело 20 до 30 хектара - рекао је Бабић.

Он је навео да се сада спорадично појављују пожари у околини Бора, Зајечара, Врања, Ваљева и Шапца, али се, с обзиром на екстремно високу температуру и велики ризик од пожара, очекује да ће у наредном периоду бити још пожара.

Бабић је апеловао да грађани у условима екстремно високе температуре не пале ватру на отвореном простору и подсјетио да је прошле године било 19 жртава у пожарима на отвореном, од којих су већина биле особе које су палиле коров, упркос упозорењима, и страдале од пожара које су изазвале.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана