БиХ и даље без дозволе за извоз меса перади у ЕУ

ATV
БиХ и даље без дозволе за извоз меса перади у ЕУ

Зелено свјетло за извоз меса перади и производа од перади из БиХ на тржиште ЕУ још се није упалило. И даље се чека да дозвола за приступ овом тржишту стигне на сто Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Ипак, како они тврде, на само корак смо од извоза у ЕУ. Кажу, своје задатке и обавезе су испунили.

“Након одобравања Акционог плана, сљедећи корак који је потребно реализовати је да Европска Комисија, у складу са својим процедурама, заврши процедуре, како би БиХ била уврштена на листу земаља из којих је дозвољен извоз меса перади и извоз производа од меса перади у ЕУ”, кажу Канцеларија за ветеринарство БиХ

Пуних десет година живинари у БиХ се боре за извоз на европско тржиште. Ниједна бх фирма још увијек није добила сертификат. Ипак, живинари се надају да ће перад ускоро кренути преко границе и стићи на полице трговина у ЕУ.

“ФВО инспекција била је у три наврата у нашој земљи. Могу да констатујем, чини ми се да је већи проблем био у регулисању, односно примјени, доношењу и примјени неких законских рјешења који се тичу што ентитетских министарстава, што бх нивоа, а мањи проблеми су били у компанијама које су биле предмет гледања. Хоћемо да се надамо, заиста, да ће наше власти у 2019. са Европском комисијом дефинитивно ставити тачку и да ћемо се ми појавити на полицама продавница у земљама ЕУ”, каже Предраг Миличић, предсједник Заједнице живинара РС.

С обзиром на потенцијале, бх живинари се надају да ће се и за њих, коначно, отворити тржиште. Колико ће их бити добродошло на тржишту ЕУ, не могу прецизирати. Кажу, вјероватно неће бити велики број. У сваком случају, излазак на европско тржиште има велики значај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана