Без трага о још 1.665 несталих

Агенције
Без трага о још 1.665 несталих

Хаг, Бањалука - Представници РС упозорили су јуче, поводом Међународног дана несталих особа, да треба вршити притисак на Тужилаштво, Суд и Институт за нестала лица БиХ да убрзају тражење несталих из Српске, а ако изостану резултати, тај процес треба вратити у надлежност Српске.

Широм РС јуче су положени вијенци на спомен-костурнице, а министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић изјавио је да РС тражи 1.665 несталих бораца и цивила из протеклог рата додајући да се у три спомен-костурнице у РС налази још 650 неидентификованих посмртних остатака. Навео је и да су од 2008. године идентификоване свега 33 српске жртве.

У Бањалуци је јуче одржан округли сто симболичног назива "1665", а на Тргу Крајине дијељени су леци и црни балони са натписом "Гдје је?".

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић казао је да је институт изашао из свог мандата, те да РС треба да покрене питање његовог укидања.

Међународна комисија за нестала лица (ICMP) најавила је јуче покретање реструктурисаног онлајн центра о питању несталих лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана