Бесплатан тест на хепатитис

А. Ј.
Бесплатан тест на хепатитис

Бањалука - Медицинско особље Клинике за инфективне болести Универзитетске болнице - Клинички центар (УБКЦ) Бањалука организује поводом Свјетског дана хепатитиса бесплатно, добровољно и анонимно тестирање грађана.

Свјетски дан хепатитиса, 28. јул, обиљежава се као дио глобалне кампање коју спроводи Свјетска здравствена организација (СЗО) с циљем подизања свијести о вирусним хепатитисима и указивања на важност откривања и лијечења.

- Бесплатно тестирање и савјетовање грађани могу обавити у Савјетовалишту Клинике за инфективне болести на Паприковцу идуће седмице свим радним данима од девет до 19 часова - кажу у УБКЦ-у.

Свјетски дан хепатитиса ове године се обиљежава под мотом "Спријечи хепатитис, дјелуј сада: тестирај се, затражи лијечење". Љекари истичу да вирусни хепатитиси са ознакама А, Б, Ц, Д и Е узрокују акутне и хроничне болести јетре и доводе до смрти усљед цирозе или рака јетре.

- Недовољна информисаност о болести, ризицима и начину преношења, те о превенцији хепатитиса Б и Ц има посљедицу да инфицирани често не знају да су заражени, што ствара могућност ширења инфекције - кажу у УБКЦ-у.

Широм свијета 400 милиона људи живи с хепатитисом Б или Ц не знајући да су заражени, а 1,4 милиона годишње умире од њихових посљедица. СЗО сугерише израду стратегије, односно акционог плана за вирусне хепатитисе у периоду од 2016. до 2021. године у свим земљама како би био смањен број обољелих. Нове европске смјернице и препоруке већ су донијеле значајне промјене у лијечењу и отвориле врата новим, успјешнијим терапијама којима се први пут могућност изљечења повећава и до 100 одсто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана