Банке од данас откупљују потраживања

М. Ч.
Банке од данас откупљују потраживања

Бањалука - Банке у Српској које су потписале уговор са Фондом солидарности за обнову РС о откупу потраживања дефинисале су услове под којима ће то чинити и већ од данас почеће да откупљују та потраживања.

Банке ће откупљивати потраживања од предузећа која продају робу грађанима путем електронске картице "Обнова Српске". Банкари су потврдили да је велики број фирми заинтересован да прода потраживања.

Извршни директор за тржишта Нове банке Игор Јовичић истакао је да ће цијена услуге за откуп потраживања, односно ефективна каматна стопа у овој банци износити до 4,5 одсто.

- С обзиром на то да је будући дужник Фонд солидарности, мислим да овдје ризика апсолутно нема - нагласио је Јовичић.

Директор МФ банке Срећко Богуновић каже да су и они дефинисали услове и да откуп може кренути данас. Казао је да ће они откупљивати потраживања предузећа која су њихови клијенти уз накнаду од 4,8 одсто.

- То је укупан трошак који ће фирме имати - рекао је он.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић истакао је да је ово једна од могућности која је предузећима остављена и да је њихова одлука да ли ће прихватити услове банака или ће сачекати да им Фонд исплати новац. Уговор са Фондом којим се уређују међусобна права и обавезе у погледу откупа потраживања потписале су Нова банка, МФ банка, Банка Српске, НЛБ Развојна банка и Уникредит банка.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана