Бањалука добила још један пуњач за електрична возила

ГС
Пуњач
Foto: Велибор Трипић | Пуњач

БАЊАЛУКА – Бесплатна електро пумпа са два прикључка за пуњење електричних возила почела је са радом испред Високе школе “ Banja Luka College” (BLC).

Јединица за електрично пуњење возила настала је кроз заједнички пројекат BLC -а у сарадњи са фирмом ETMAX из Бањалуке. Резултат је заједничког труда професора и студената студијских смјерова који се изводе на BLC -у - информатике, заштите на раду и екологије.

Директор дирекције за технику ETMAX-а Драган Ћетојевић појаснио је да је за пуњење електричног возила довољно  да га спојите на адекватан пуњач и у року од само неколико сати или минута, у зависности од брзине пуњача, возило је спремно за пут.

-Додатни квалитет пуњача је у томе је  што се електрична енергија за његов рад добија путем соларних панела, инсталираних на згради BLC -а, тако да се и на тај начин штити  животна околина и смањује загађење - каже Ћетојевић.

Каже да је било задовољство бити партнер BLC -а у овоме пројекту.

-Наша компанија је регионални лидер на пољу развоја и искориштавања обновљивих извора, прије свега соларне енергије, а своје дугогодишње искуство и знање, подијелилили смо са тимом BLC -а. Са задовљством ћемо подржати сваки пројекта који има за циљ интеграцију високе технологије и одрживости, који активира домаће кадрове и ресурсе и подстиче међусекторску сарадњу - нагласио је Ћетојевић.

Професор информатике на BLC -у Никола Новаковић нагласио је да је ова пунионица смјештена у непосредној близини центра града и једина је с десне стране Врбаса.

-Пуњење ће бити бесплатно без обзира на то да ли је корисник становник или туриста. Осим тога, јединица је опремљена најновијом технологијом како би се омогућило ефикасно и брзо пуњење возила -  казао је Новаковић.

Истакао је да је ово само први корак ка даљим истраживањима која ће се спроводити на BLC -у поготово у домену искористивости соларне енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана