Бањалучки извиђачи малишане припремају за животне изазове

Анита Јанковић-Речевић
Бањалучки извиђачи малишане припремају за животне изазове

Бањалука - Васпитање и образовање дјеце један је од најтежих задатака који већ деценијама за чисту петицу рјешава бањалучки Одред извиђача “22. април”, чији чланови марљиво и са пуно љубави, кроз сналажење у природи, припремају малишане за животне изазове.

Предводник јата у бањалучком одреду извиђача Данијела Митрашиновић каже да је њихова организација веома масивна, те да данас броји око 120 чланова који су распоређени у четири старосне категорије, од седам до 11 година, од 11 до 15 и 15 до 18, те одрасли.

- Најмлађа група носи назив “шишмиши” и тренутно броји око 30 чланова. У склопу наших редовних активности учимо их да сарађују, подржавају једни друге, да науче како да раде у тиму, али и да стекну основне вјештине социјализације. Боравак у природи и извиђачке вјештине су само метод који користимо да бисмо дјецу подучили стварима потребним у животу -  рекла је Митрашиновићева.

Она је истакла да је за малишане веома значајно да буду дио извиђача, јер се ова организација декларише као васпитна и образовна.

- Основни циљ нашег дјеловања је образовање и васпитање и ми смо ту да допунимо знање која дјеца стекну у школи и породици, те да будемо подршка њиховим родитељима који од њих праве људе. Захваљујући нама они стичу нове другаре и остају пријатељи за цијели живот - навела је Митрашиновићева.

Она је истакла да једном седмично организују извиђачки час.

- Када је напољу ружно вријеме, час држимо у просторијама организације, а дан у природи проводимо у пјешачењу, смијеху и игри. Када дођемо на излетиште, подигнемо шаторе, ложимо ватру, дјеца себи припремају храну, најчешће кобасице које пеку сами. Због тога буду посебно срећни јер тако у својим очима постају велики и важни - додала је Митрашиновићева.

У извиђачким школицама малишани, како каже, уче о чворологији, картографији, сигнализацији и слично.

- Учимо их и како да пруже прву помоћ једни другима у случају незгоде, а чувамо и традицију старих игара попут чепе и сон макарона. Потпуно смо без телефона, таблета и дјеца су фокусирана једни на друге. Невјероватно је шта они све могу ако им допустимо да уче - објаснила је Митрашиновићева и додала да сваке године у вријеме празника организују маскенбал како би дјеца осјетила чари прославе Нове године.

Катарина Касаловић, која је дуже од годину члан извиђача, на овогодишњу журку поводом Нове године дошла је маскирана у Дједа Мраза.

- Супер сам се провела, боље није могло да буде. У извиђачима сам научила да је најважније бити добар друг - рекла је Катарина.

Њен друг Аљоша Травар каже да је сигуран да се не би изгубио ако би се сам задесио у густој шуми.

- У извиђачима сам већ двије године, а за то вријеме сам научио све о картографији, сналажењу у природи и сигнализацији. Знам сам и да запалим ватру и подигнем шатор - поносно прича он.

Камп у Требињу

Данијела Митрашиновић каже да су за дјецу и омладину коју окупљају у својој организацији љетос организовали десетодневни камп у Требињу, о којем дјеца и данас причају иако је прошло неколико мјесеци од тога.

- Водили смо чак и дјецу од шест и седам година старости, а иако се радило о великој групи дјеце, нисмо имали баш ниједан проблем јер дјелујемо као веома компактна група - навела је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана