Бањалучки ђаци први на Балкан донијели престижну награду из Холандије

Данијела Бајић
Бањалучки ђаци први на Балкан донијели престижну награду из Холандије

БАЊАЛУКА - Експеримент о производњи “чистих” натријумових батерија у домаћој индустрији, поткријепљен богатим знањем о археолошкој историји експлоатације соли у БиХ, донио је бањалучким ђацима прво мјесто на Међународном сајму науке за средњошколце у Холандији.

Тим из БиХ који су чинили Павле Ђукић, Ева Курузовић, Андреј Павлић и Смиљана Атлагић публику су одушевили одговорима на питања стручне комисије приликом свог наступа на сајму, који традиционално организује институт Ветсус у Лиувардену, највећи центар изврсности у истраживању очувања и хемије вода у Европској унији. 

Ђаци из бањалучке Електротехничке школе “Никола Тесла” и Гимназије припремали су се на Природно-математичком факултету (ПМФ) у Бањалуци, како би се у Холандији представили у што бољем свјетлу.

Први су тим са Балкана који је освојио ову престижну награду, а у Холандији су наступили под супервизијом доцента на Филозофском факултету у Бањалуци и музејског савјетника у Музеју РС Иване Панџић, археолога која је докторирала на тематици експлоатације соли.

За ученика четвртог разреда Електротехничке школе Павла Ђукића ово је било незаборавно искуство, а побједа је дошла као шлаг на торту.

- Жирију и публици смо путем нашег видеа представили експерименте које смо радили. Показали смо им шољице за упаравање соли које смо правили од домаће глине као што је рађено и прије 2.000 година, како бисмо им што више приближили свој рад - казао је Ђукић.

На заједнички успјех који су остварили одмјеравајући знање са ученицима из Холандије, Њемачке, Италије поносна је и ученица првог разреда Електротехничке школе Ева Курузовић.

- С обзиром на то да је со наш природни ресурс, представили смо се са идејом да она у будућности може много да се искористи, између осталог, може да се издваја натријум који би у батеријама могао да се користи умјесто литијума - објаснила је Курузовићева.

Одлазак ученика и квалификација омоћени су кроз 2,2 милиона евра вриједан међународни пројекат “RM@Schools” који у БиХ спроводи Студијски програм хемија на ПМФ-у у Бањалуци.

Професорица на ПМФ-у Сузана Готовац Атлагић истакла је да је веома поносна на пројектну асистенткињу Марију Стојаковић која је обучавала ученике и на успјех који су сви заједно постигли у Холандији. Према њеним ријечима, ПМФ већ четврту годину учествује у овом међународном програму који промовише науке о материјалима основцима и средњошколцима.

- Програм финансира Европски институт за иновације и технологију (ЕИТ). Тим Студијског програма хемије успио је кроз овај пројекат да обиђе отприлике 30 школа у БиХ, у којима је промовисао домаћа минерална богатства као извор сировина за савремену хемијску индустрију. На тај начин обогатили смо програм наставе хемије, а све уз сагласност Министарства просвјете и културе - казала је Готовац Атлагић.

Додала је да је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво у том периоду са 12.000 КМ подржало овај пројекат и захваљујући томе купљени су пакети прибора за кабинете хемије широм Републике.

- Кроз пројекат су се пријавили ученици заинтересовани за науке о материјалима, а који одлично говоре енглески језик. Припремили су презентацију, постере и изложбено-интерактивни штанд на тему залиха соли у БиХ - казала је Готовац Атлагић и додала да је овај факултет изузетно задовољан што успијева већ годинама допријети до свијести млађих генерација, из којих и регрутују најбоље студенте.

Прилика

Сузана Готовац Атлагић истакала је да би руда халит, код Тузле, могла ускоро постати и ресурс за производњу “чистих” батерија, које су базиране на натријумовим, умјесто литијумових јона.

- Кад се узме у обзир да је технологија рударења халита много чишћа од рударења литијума и да су натријумске батерије већ успјешно тестиране и на електричним аутомобилима, јасно је да је у питању важна прилика за нашу индустрију и друштво - објаснила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана