Бањалучани букирају Српску, а странци Бањалуку

Анита Јанковић Речевић
Бањалучани букирају Српску, а странци Бањалуку

БАЊАЛУКА - Становници Српске искористили су до сада 17.081 туристички ваучер, а иако је тек 21 употријебљен за одмор у највећем граду Републике, стручњаци у туризму кажу да су Бањалучани махом ти који путују и пуне хотеле широм земље, док Бањалуку све више букирају странци.

Пројекат туристичких ваучера Српска је покренула у вријеме пандемије вируса корона, када су границе биле затворене за путовања у иностранство, а домаћи туризам на ивици опстанка. С обзиром на то да се показао као пун погодак, надлежни су одлучили да с том мјером наставе и ове године. Према подацима Туристичке организације РС највише ваучера овог љета грађани су искористили за боравак у хотелима Здравствено-туристичког центра “Бања Врућица”, “Термама Озрен”, “Бањи Кулаши”, “Граду Сунца” и другим дестинацијама широм Српске.

- Ваучери су коришћени у двадесетак локалних заједница. У пројекту који траје до краја мјесеца учествује 50 угоститељских објеката и 12 туристичких агенција па домаћи туристи имају још неколико дана да уз ову погодност отпутују на одмор изван свог мјеста пребивалишта - рекла је сарадник за односе с јавношћу у ТОРС-у Санела Шимун и додала да не зна хоће ли пројекат бити настављен.

Туризмолог у Туристичкој организацији града Бањалука Зоран Санковић каже да је низ разлога за малу искориштеност ваучера у граду на Врбасу.

- Први је да хотели, мотели и други објекти који нуде смјештај у Бањалуци не виде економски интерес у том пројекту, поготово не ове године, јер су значајно букирани организованим групама туриста из Србије, Словеније и других европских земаља. У прилог томе иде чињеница да у пројекту учествује свега пет смјештајних објеката - рекао је Санковић.

Објашњава да су корисници ваучера у највећој мјери грађани Бањалуке, с обзиром на бројност становништва, али и њихова лична примања.

- Бањалука је град са 200.000 становника и много већи број грађана има економске могућности да путује у поређењу са становништвом из мањих средина. Град на Врбасу се јавља као емитивно туристичко тржиште за све друге дестинације у Републици. Бањалучани генеришу највећи број долазака у Требиње, бање, Јахорину па се без претјеривања може рећи да је Бањалука та која храни и развија туризам Српске - објашњава Санковић.

Још једна битна ставка за слабу искориштеност ваучера у Бањалуци, према његовим ријечима, је та што је цијена смјештаја виша у односу на друге дестинације.

- Вриједност ваучера је 100 КМ, а будући да је услуга смјештаја у Бањалуци скупља него у другим градовима, проценат учешћа ваучера је мањи па би грађани морали доплатити већу разлику - категоричан је Санковић.

Извршни директор за операције и маркетинг у ЗТЦ “Бања Врућица” Александар Радошевић каже да је ове сезоне у њиховим хотелима искоришћено више од 5.000 ваучера, због чега су више него задовољни.

- Имали смо велики број посјета од самог увођења ваучера, а тако је и сада. Користиле су их све популације становништва, од старијих гостију који су долазили због здравствених програма, до комплетних породица које су љетовање на мору ове године замијениле одмором у нашем центру - рекао је Радошевић и додао да се пројекат показао изузетно корисним за домаћи туризам, изразивши наду да ће ова мјера у будућности постати трајна.

Ноћења

Позитивна страна пројекта туристичких ваучера је и та да ниједан смјештајни објекат који је учествовао није остао без гостију.

- Сви угоститељски објекти који су пријављени за учешће у пројекту су имали остварена ноћења домаћих туриста у различитом обиму - рекла је Санела Шимун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана